Dokské pověsti
KDY: Pátek 25. listopadu od 16 hodin
KDE: zámecký park Doksy
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Večerní putování starými časy pro velké i malé, které každoročně připravují dokští skauti. V zámeckém parku bude tradiční trh a horké občerstvení. Na trase zhlédnete dětmi hrané pověsti a užijete si tmu a světla svíček. Lucerny a jiná světýlka jsou vítány. Příspěvek na akci je dobrovolný. Touto akcí chtějí děti potěšit ostatní a vydělat si na zájmové aktivity. Start pověstí 16.30 - 18.00-

Rozsvícení vánočního stromečku v Mimoni
KDY: Pátek 25. listopadu v 16 hodin
KDE: náměstí 1. Máje Mimoň

Jste zváni na tradiční akci na náměstí. Tentokrát je pro vás připraveno, kromě zpívání dětí z mateřských, základních škol a umělecké školy, i vystoupení kouzelníka a kapely Celestýnka, která nám akci zakončí známými koledami. Během akce mohou děti napsat dopis Ježíškovi.

Zahájení adventu v Novém Boru
KDY: Pátek 25. listopadu od 16:30
KDE: náměstí Míru Nový Bor
ZA KOLIK: vstup zdarma

Během odpoledne a večera vás čeká slet andělů z kostela a požehnání městu farářem Pavlem Morávkem, živý Betlém ochotnického spolku OSLI, čertovská kovářská dílna, Mikulášská družina a adventní občerstvení. Na závěr akce od 18 hodin nebude chybět ohňostroj a slavnostní rozsvícení vánoční výzdoby města.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ve Stráži pod Ralskem
KDY: Pátek 25. listopadu v 16:30
KDE: náměstí 5. května
ZA KOLIK: vstup zdarma

Čeká vás vystoupení dětí z mateřské a základní školy, návštěva Mikuláše s čertem a andělem, projížďky koňským povozem. Na zahřátí bude připraven čertovský gulášek a svařené víno.

Dance of live
KDY: Sobota 26. listopadu od 9 hodin
KDE: KC Sever Cvikov

Již 12. ročník nepostupové taneční a mažoretkové soutěže o pohár města Nový Bor a Cvikov.

Narozeniny Pivovaru Cvikov
KDY: Sobota 26. listopadu od 9 hodin
KDE: Pivovar Cvikov
ZA KOLIK: vstup zdarma

Tradiční oslava narozenin cvikovského piva, která nabídne spoustu zábavy, hudby a dobrého jídla. Pro děti budou připravené zábavné vystoupení Gábiny a Katky. Vrcholem dne bude vystoupení legendární skupiny Žlutý pes a již tradiční rozsvícení vánočního stromečku a ohňostroj.

Výroba adventních věnců
KDY: Sobota 26. listopadu v 10 hodin
KDE: DDM Libertin Česká Lípa
ZA KOLIK: 200 Kč

Přijďte si vyrobit krásný adventní věnec, který vám bude dělat radost a zkrátí čekání na svátky.

Křišťálový advent a Andělská křídla
KDY: Sobota 26. listopadu od 15 hodin
KDE: Kunratice u Cvikova

Na návsi proběhne v 16.00 hodin tradiční rozsvícení vánočního stromu, kterému požehná duchovní správce zdejší římskokatolické farnosti, páter Rudolf Repka, a za zvuků trumpety v podání mladého talentovaného hudebníka Filipa Rejny a koled zpívaných dětmi z Mateřské školky pronesou pak představitelé obce svá vánoční přání. Již od 15.00 hodin zde budou otevřeny prodejní stánky jak s občerstvením v podobě vánočních vaflí, sladkého pečiva a nápojů, které k vánocům neodmyslitelně patří, tak se zde také představí autoři rukodělných výrobků, jako je keramika, či vánoční dekorace. V 16.30 pak všichni návštěvníci mohou společně s postavami živého betléma v podání divadelního spolku Havlíček ze Zákup donést v lampionech adventní světlo do Křišťálového chrámu, kde proběhne vystoupení dětí ze Základní školy a následně pak v 17.30 hlavní koncert pěveckého sboru Izerína z Jablonce nad Nisou. Křišťálový chrám bude vánočně nazdoben a nasvícen a jako hlavní téma mu budou letos vévodit betlémy. Těšit se tak můžete nejen na ten kunratický dřevěný, pocházející z Tyrolska a datovaný do roku 1918, ale také na krásný skleněný betlém Jiřího Pačinka a zejména na velkolepý slaměný betlém, který zapůjčuje hlavní partner letošního adventu, spolek Souznění z České Lípy, a který byl ve dvou posledních "covidových" zimách vystaven na Holém vrchu a loni na Vodním hradu v České Lípě, kde ho vidělo více než 30.000 návštěvníků. Jedná se o ručně vytvořený umělecký objekt, který se každým rokem rozrůstá o nové členy a dnes čítá na více než dvacet postav vytvořených v životních velikostech…

Tři rubíny
KDY: Sobota 26. listopadu v 15 hodin
KDE: DK Ralsko Mimoň

Divadelní spolek Mimoň uvádí představení na motivy indických pohádek v úpravě pro Šlapolet Václava Bartáka. Z úcty k celoživotní práci pana Bartáka se po 16 letech na jeviště vrací jeho bývalí žáci.

Originální dýně od Michala Kotyzy.
FOTO: Tygr, zombie i chrám. Z dýní a melounů tvoří čtenář umělecká díla

Rozsvícení vánočního stromu v České Lípě
KDY: Neděle 27. listopadu od 13 hodin
KDE: náměstí T. G. Masaryka Česká Lípa
ZA KOLIK: vstup zdarma

Po dvou letech se města a městečka v naší zemi dočkají zahájení adventu tak, jak jsme byli zvyklí a Česká Lípa není výjimkou. Od odpoledne až do večerních hodin vás čeká bohatý program a vánoční stánkový prodej všeho, co k adventu a Vánocům patří, včetně dobrého jídla a pití. Chybět nesmí hudba, takže vás čeká David Deyl, Olga Lounová, Fleret a Zuzana Šuláková či skupina Pegas.

Advent na náměstí
KDY: Neděle 27. listopadu od 14 hodin
KDE: náměstí TGM, kino Hvězda Kamenický Šenov

Program 1. adventní neděle proběhne na dvou místech. V kině jsou od 14 hodin připraveny dětské dílny a od 15 hodin promítání nové české pohádky Princ Mamánek. Po skončení představení se můžete přidat k andělskému průvodu na náměstí. Tam bude již od 15 hodin připraven jarmark s doprovodným programem, vystoupí děti z mateřských školek a v 18 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Zahájení adventu ve Cvikově
KDY: Neděle 27. listopadu od 15:30
KDE: náměstí Osvobození Cvikov
ZA KOLIK: vstup zdarma

Slavnostní rozsvícení vánoční výzdoby města s kulturním programem. Během odpoledne a večera vystoupí loutkařský spolek Klubíčko s představením Obrazy z nebe, pěvecký spolek Jablonetky, dětský pěvecký sbor Lužánek a po rozsvícení stromu začne v kostele vánoční koncert.

Rozsvícení vánočního stromu v Doksech
KDY: Neděle 27. listopadu od 16 hodin
KDE: náměstí Republiky Doksy
ZA KOLIK: vstup zdarma

Tradiční rozsvícení vánočního stromu. Můžete se těšit na hudební vystoupení sboru Babíny di Doksy, živý betlém, občerstvení či malý jarmark. V 17 hodin bude rozsvícen strom a osvětlení města.

Rozsvícení vánočního stromu v Dubé
KDY: Neděle 27. listopadu v 16 hodin
KDE: náměstí Dubá
ZA KOLIK: vstup zdarma

Tradiční adventní akce, kterou letos budou doprovázet andělé na chůdách z cirkusu Chůdadlo. Čeká vás také kejklířská pohádka, adventní trh a zpívání dětských souborů a adventní výstava v galerii Šatlava.

Adventní koncert
KDY: Neděle 27. listopadu v 16 hodin
KDE: kostel sv. Petra a Pavla Mimoň

Sérii mimoňských adventních koncertů zahájí v kostelní atmosféře i krásném zvuku pěvecký soubor Zpěvandule.

Slavnostní požehnání adventního věnce
KDY: Neděle 27. listopadu v 16 hodin
KDE: náměstí Míru Jablonné v Podještědí
ZA KOLIK: vstup zdarma

Jste zváni na požehnání a zapálení první adventní svíčky, které doprovodí hudební vystoupení pěveckého sboru Noktuelky.

Rozsvícení vánočního stromečku v Zákupech
KDY: Neděle 27. listopadu v 16:30
KDE: náměstí Svobody Zákupy
ZA KOLIK: vstup zdarma

Kromě rozzářené adventní výzdoby včetně stromu se můžete těšit na živý betlém v podání divadelního spolku Havlíček.

Cello Republic
KDY: Neděle 27. listopadu v 19 hodin
KDE: Městské divadlo Nový Bor
ZA KOLIK: 200 Kč

Přestože crossoverové violoncellové kvarteto s názvem „Cello Republic“ je na české hudební scéně momentálně žhavou novinkou, jeho členové jsou naopak už zasloužilé stálice, mající za sebou vyprodané koncerty po celém světě, desítky milionů zhlédnutí na YouTube, několik mimořádně úspěšných CD nahrávek a nespočet nadšených fanoušků.