Ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy strávili na ISS 196 dní. Během té doby planetu obkroužili 3136krát a uletěli více než 133 milionů kilometrů.

V kazašské stepi přistáli podle plánu těsně před 9:00 místního času (před 5:00 SELČ). Po nezbytné lékařské prohlídce astronauti na palubě vrtulníku odletí do blízkého města Džezkazgan a potom domů.

Na snímku NASA je planetka Bennu
Mimořádný úspěch. Sonda NASA přistála na planetce Bennu

Podle agentury AP se kvůli koronavirové pandemii museli podrobit všichni členové záchranného týmu, kteří návratový modul vyzvedávají, testům na virus SARS-CoV-2. Karanténou museli projít i rodinní příslušníci kosmonautů, aby se s nimi mohli setkat už krátce po přistání bez rizika, že je nakazí.

Dva měsíce v kosmu 

Trojice astronautů byla na ISS od dubna, v rámci pravidelného střídání posádek je na oběžné dráze nahradili Američanka Kate Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov, kteří na stanici doletěli minulý týden.

Umělecké ztvárnění sondy Osiris-Rex blížící se k asteroidu Bennu
Jako z filmu Armageddon. NASA vysílá sondu k asteroidu, má důležitý úkol

Kromě toho strávili v létě na stanici dva měsíce Američané Bob Behnken a Doug Hurley, které do vesmíru koncem května poprvé dopravila loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX. Další let SpaceX se čtyřmi kosmonauty na palubě by měl k ISS vyrazit v listopadu, NASA ale zatím přesné datum neuvedl.