Podle snímků dokonce sonda nabrala takové množství vzorku, že větší kameny lehce nadzvedávají poklop sběrné nádrže se vzorkem. Nyní je podle NASA třeba se soustředit na to, aby byl odebraný vzorek bezpečně uložen.

"Bennu nás nadále překvapuje úžasnými vědeckými poznatky - a také některými překážkami," cituje dnes agentura DPA manažera NASA Thomase Zurbuchena. 

Sonda Osiris-Rex dosedá na vzdálený asteroid Bennu, aby z něj odebrala vzorky k pozemskému výzkumu
Úchvatné video. NASA se pochlubila záběry z přistání na asteroidu Bennu

"Ale i když si nyní musíme pospíšit se zajištěním vzorku, není to špatný problém. Velmi se radujeme z toho, že máme něco, co vypadá jako dostatečný vzorek, který bude inspirovat vědu ještě desetiletí po této historické chvíli," řekl Zurbuchen.

Pootevřený kontejner

Sonda odebrala v noci na středu po několikahodinovém komplikovaném manévru jako první americké zařízení vzorek z povrchu asteroidu. Dlouho ale nebylo jasné, zda je odebraný materiál použitelný a dostatečný. V pátek NASA oznámila, že z kontejneru, kam jej sonda uložila, část vzorku vypadla do vesmírného prostoru, protože schrána zůstala pootevřená.

Na snímku NASA je planetka Bennu
Mimořádný úspěch. Sonda NASA přistála na planetce Bennu

Sonda OSIRIS-REx o velikosti přibližně malého dodávkového auta se k Bennu vydala před čtyřmi lety a zpáteční cestu k Zemi má nastoupit v březnu. Počítá se s tím, že v září 2023 přistane v americkém Utahu.

Planetky jsou pozůstatky materiálu z doby vzniku solárního systému a rozbor jejich hornin by mohl přispět i k objasnění původu vzniku života na Zemi.