Když škytáte - nebo máte singultus, jak zní odborný lékařský termín - bránice a mezižeberní svaly se náhle stáhnou. Následné prudké vtažení vzduchu způsobí uzavření hlasivkové štěrbiny a výsledkem je více či méně hlasité "škyt", které zhusta zahanbí škytajícího a pobaví všechny kolem.

Ačkoli existuje spousta babských rad a domácích léků na škytavku, vědecký tým nyní uvádí, že našel novou odpověď. Jde o "nástroj pro silové vdechové sání a polykání" (FISST), jak zní označení patentu pod názvem HiccAway. A konkrétně se jedná o pevné plastové brčko ve tvaru písmene L, které má na jednom konci náústek a na druhém nastavitelné víčko s tlakovým ventilem.

Pohled zblízka. Letadlo F-117A využívá stealth technologii. Laicky řečeno, je neviditelné pro většinu radarů. Právě kvůli požadavku malého radarového odrazu má netypické hrany.
Nebeského rejnoka USA tajily celá léta. Neviditelný letoun změnil způsob boje

Škytající člověk vloží toto speciální brčko do sklenice s vodou a použije ho k usrkávání. Tvůrci HiccAway uvádějí, že jejich nástroj zastavil během testování záchvaty škytavky u 92 procent případů.

Pomůcka staví na myšlence, že silnější sání potřebné k nasátí vody nutí brániční nerv, aby spustil stažení bránice, zatímco následné polknutí zahrnuje mimo jiné i aktivaci bloudivého nervu. Protože tyto dva nervy jsou zodpovědné za škytání, vědci uvádějí, že když je člověk zaměstná, zabrání jim způsobovat tento nechtěný jev.

"Funguje to okamžitě a účinek vydrží několik hodin," řekl listu The Guardian spoluautor studie, doktor Ali Seifi ze Zdravotního vědeckého střediska při Texaské univerzitě. K vyzkoušení účinnosti své pomůcky tým analyzoval reakce 249 dobrovolníků, z nichž více než dvě třetiny uváděly, že trpí škytavkou nejméně jednou měsíčně.

Vzducholoď Airlander má první cestující přivítat v roce 2025. Užijí si luxusní cestu s minimálními turbulencemi a panoramatickými okny. Foto: Hybrid Air Vehicles
Panoramatická okna, žádné turbulence. Do oblak se chystá revoluční vzducholoď

Podle výsledků zastavila tato pomůcka škytání v téměř 92 procentech případů. O málo víc než 90 procent uživatelů uvedlo, že je pohodlnější než jiné domácí pomůcky, a zhruba stejný počet soudí, že HiccAway poskytuje lepší výsledky. Výsledky byly podle autorů konzistentní napříč všemi demografickými skupinami a neovlivnila je ani četnost či délka škytání.

Existují i jiná řešení 

Podle doktora Rhyse Thomase, neurologa z Univerzity v Newcastlu, který se na studii nepodílel, toto zařízení nejspíše funguje. "Ale myslím si, že jde o řešení problému, které nikdo nepotřebuje," dodal s tím, že už nyní existují jiná účinná řešení s minimálními náklady. Včetně jeho oblíbené metody - pevně si ucpat uši a přitom vypít sklenku vody běžným brčkem.

Firma Valeo testuje na milovickém letišti technologie budoucnosti.
VIDEO: Po milovickém letišti jezdí UFO. Inženýři vyvíjejí systémy budoucnosti

"Cokoli, co vám umožní nafouknout hrudník a polykat, bude fungovat," řekl doktor Thomas. Další možností podle něj je pít ze sklenice opačně - předklonit se a pokusit se pít z opačné hrany skleničky než obvykle. "Když jste připravení na to, že se polijete, je to moje druhá nejoblíbenější metoda," dodal.