„Vítejte na oběžné dráze. Pokud budete spokojeni s letem, prosím, nezapomeňte nám dát pět hvězdiček,“ ozvalo se podle AP z kontrolní věže od společnosti SpaceX, jejíž raketa astronauty do vesmíru dopravuje na základě kontraktu s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA).

Raketa měla odstartovat již v pondělí, SpaceX a NASA ale start z technických důvodů odložily.

Společnost SpaceX a NASA 26. února 2023 asi dvě a půl minuty před plánovaným termínem z technických důvodů odložily start rakety Falcon 9
Technické problémy. Start rakety Falcon 9 byl na poslední chvíli odložen

K ISS nyní letí dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, astronaut SAE Sultán Nijadí a zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev, kteří by na stanci měli strávit šest měsíců. Velitel posádky Bowen před odletem uvedl, že společně tvoří skvělý tým, navzdory nevraživostem mezi jejich zeměmi v současné době kvůli válce na Ukrajině.

„Je to úžasné, že mohu letět s těmito skvělými chlapíky,“ citovala Bowena AP.

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon Endeavour startuje z kosmodromu na Mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici. 2. března 2023Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon Endeavour startuje z kosmodromu na Mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici. 2. března 2023Zdroj: ČTK

Start rakety sledovali s velkým napětím také v Dubaji a celých SAE, kde ho ve školách a na úřadech vysílali v přímém přenosu. Nijadí je teprve druhým občanem SAE, který na ISS letí, ale jako první tam bude několik měsíců. Před ním tam byl v roce 2019 Hazza Mansúrí, který tam ale strávil jen zhruba týden.

Nijadí stráví na ISS také muslimský postní měsíc ramadán, který začíná za tři týdny. Půst ale na oběžné dráze nebude muset dodržovat. Připomněl totiž, že není povinný pro všechny. V jeho případě by ho mohl oslabit a ohrozit misi.

Poškození lodi Sojuz MS-22

Posádka lodi Crew Dragon má na ISS vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ti jsou na ISS od loňského října.

Spolu s nimi tam jsou další tři astronauti, jejichž návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeorit. V neděli pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, která se s nimi má na zemi vrátit v září. Mise kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a astronauta Franka Rubia se tak prodlouží ze šesti měsíců na rok.