Během epidemie koronaviru na jaře šili roušky a vyráběli obličejové štíty, pomáhali v domovech pro seniory či se aktivně zapojili do pomoci Českého červeného kříže. A to vše bez ohledu na vlastní čas a námahu. Nyní se dočkali za své nasazení odměny v podobě medailí.

Český červený kříž (ČČK) ocenil medailemi Děkujeme ty, kteří se aktivně zapojili do pomoci během epidemie koronaviru. Vyznamenané vybrali zástupci ČČK a České mincovny z návrhů, které jim zasílala veřejnost od května do července. „Devět lidí získalo zlatou medaili, 21 obdrželo stříbrnou a zbytek mosaznou. Medaile má být jak poděkováním, tak i památkou,“ řekl prezident ČČK Marek Jukl.

Zlatou medaili dostal profesor Jaroslav Beran z Technické univerzity v Liberci, který vytvořil nový laboratorní stroj na výrobu nanovláken pro potřeby roušek a filtrů v Libereckém kraji. „Medaili, která mi byla předána, nepovažuji za ocenění mé konkrétní práce, ale za ocenění celého týmu pracovníků, kteří se podíleli na vývoji funkčního modelu linky na výrobu plošného nanovlákenného materiálu, a kteří zajišťovali v jarních měsících výrobu materiálu pro nanoroušky,“ řekl Beran. Nominoval ho liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Zdeňka Divoká.
Život Zdeňky Divoké na severu byl plný šťastných náhod

Stejného ocenění se dočkal primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý za to, že šířil osvětu. Dlouhý je podle ČČK autorem první souhrnné publikace o covidu-19 v České republice. Majitelkou zlaté medaile se stala i zdravotní sestra Tereza Bártová, která na jaře vypomáhala u pacientů s covidem-19 ve stanovém městečku v Praze Troji pro lidi bez domova. Za šití a distribuci roušek pro Plzeňsko, ale i Německo, Itálii či Afriku ji obdržela dobrovolnice na rodičovské dovolené Lenka Melicharová.

Medaile podle návrhu výtvarníka Martina Daška vyrobila a věnovala Českému červenému kříži Česká mincovna. Na líci mají slovo „Děkujeme“ v několika světových jazycích. Na rubu je portrét patronky moderního ošetřovatelství Florence Nightingalové, od jejíhož narození letos uplynulo 200 let, a symbol Červeného kříže.

Práce na počítači - Ilustrační foto
Nový semestr začne kvůli koronaviru na liberecké univerzitě on-line

„Je nám nesmírnou ctí být partnerem červenému kříži nejen při tomto projektu. Práce dobrovolníků je stále nedoceněná a rádi bychom založili tradici každoročního děkování těm, kteří pomáhají ostatním, aniž by přemýšleli o své odměně. Ať jde o dárce krve, pečovatele o potřebné a přestárlé či dobrovolníky v radách červeného kříže s další úžasné lidi se srdcem na dlani,” dodala mluvčí České mincovny Lenka Klimentová.

Celý projekt Florence má ale širší rozsah. Medaile Děkujeme nabízí Česká mincovna ve své prodejní síti a z každé prodané mosazné věnuje ČČK 50 korun, ze stříbrné 200 korun a ze zlaté medaile 500 korun s tím, že čtvrtinu výtěžku národní společnost Český červený kříž přepošle Mezinárodnímu hnutí ČK&ČP na podporu jejich humanitárních aktivit.