Recesistický závod, který se tradičně koná v červnu v Lázních Kundratice, se letos díky slunečnému počasí opravdu vydařil. Spokojeni byli jak přihlížející, tak závodníci

Kundratická lávka se koná současně se Svatovítskou poutí, hojná účast je tak zaručena. Lávku se může pokusit překonat každý, účastní se také úspěšní závodníci z minulého ročníku.

„Voda je teplá, už se do ní těšíme. Nacvičovali jsme na trakaři doma, takže techniku máme vyšperkovanou," pochlubil se závodník Michal, který na trakaři vezl svoji manželku.

Kundratickou lávku překonávají závodníci buď na kole, nebo ve dvojici na trakaři. Pravidla jsou jednoduchá. Přejet co nejrychleji prkennou lávku, která plave na gumových duších a je pospojována provázky. Houpe se, prohýbá, potápí a klikatí. Ačkoliv je to závod na čas, drtivá většina závodníků volí hlemýždí tempo. Udržet rovnováhu na kluzkých prknech není jednoduché, z několika desítek párů na trakaři jich na druhý břeh dojely jen tři.

I tady platí, že zúčastnit se je důležitější, než vyhrát, nakonec se totiž vykoupou všichni. I ti, co přejeli suší skočí podle zvyku do vody. Na vítěze čekaly ceny a hlavně čestná jízda po hrázi zpět na start za potlesku publika.

Přibyla nová disciplína

Letošní ročník přinesl i jednu novinu, tou bylo ručkování v člunu. Tým dvou lidí ručkoval po nataženém laně ve stoje v gumovém člunu přes rybník a zpět na čas. Disciplína sice postrádala divácky oblíbené pády do vody, vyžadovala ale o to větší sportovní zápal a díky lepší stabilitě si mohli závodníci dovolit jet rychle. Než se tak dvojice s trakařem stihla zvednout z vody, byl člun zpět.

Zatímco na trakaři se jeden vezl a snažil se co nejméně hýbat, na člunu museli zabrat oba. Přihlížející diskutovali, zda se na člunu mají závodníci prohodit, nebo se pouze otočit a zpět jet v opačném pořadí. Diskuze se nakonec ukázala zbytečná, protože závodníci jen stěží ovládali, kterou částí pojede člun napřed.

Samotnému zápolení navíc přálo také počasí. Ohlašované bouřky sice přišly, ale až na samém konci Kundratické lávky, což potěšilo nejen diváky, ale i pořadatele. Závod tedy neskončil předčasně, i když dvakrát to vypadalo, že se dále nepojede. Poprvé, když se lávka v jedné třetině rozpojila a podruhé, když praskla jedna z duší.

Jitka Blehová