Kraj je tak v pořadí osmým regionem s největší nabídkou ojetých automobilů na obyvatele. Vyplývá to ze statistik serveru Sauto.cz.Průměrný věk vozového parku v Česku přesahuje podle statistik Sdružení automobilového průmyslu 17 let. Nákup nového vozu nejčastěji brzdí nedostatek peněz, spokojenost se současným autem a strach ze změny. „S manželem jsme dostali auto od rodičů, když si kupovali nové. Jezdívali v něm, ještě když jsem byla malá. Má už hodně najeto, ale pořád nám dobře slouží. Nevyměnila bych ho za nic na světě," říká Martina Jemelková.

Na druhou stranu 27 procent řidičů mění vůz už po dvou letech. Stále si totiž podle nich drží svou hodnotu a lze jej výhodně prodat. „O kupce starých aut není nouze. Čím dál tím větší skupina řidičů preferuje nákup ojetého vozu ve stáří tři až čtyři roky. Je to díky zvyšující se kvalitě aut a nabízeným zárukám," vysvětluje manažer serveru Sauto.cz František Prošek.

Nejpočetnější nabídku mají bazary v Praze. Ojeté auto tam připadá na každého 56. obyvatele. Na druhém místě je se 163 vozy na obyvatele Jihočeský kraj. Naopak nejméně automobilů v přepočtu na obyvatele se nachází ve Zlínském kraji. Tam je na jedno bazarované auto 312 lidí.

Počet obyvatel na jeden automobil v bazaru.

Počet obyvatel na jeden automobil v bazaru

Jak si stojí váš kraj v počtu nabízených ojetých automobilů?

Jak si stojí váš kraj v počtu nabízených ojetých automobilů?