Hasiči museli odklízet desítky popadaných stromů, čerpali vodu a pomáhali i s evakuací promočených skautů. „Do sobotní 20. hodiny řešili hasiči v kraji přes 80 událostí kvůli silné bouřce, která zasáhla hlavně Liberecko a částečně také Českolipsko," uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

K prvním událostem začali vyjíždět po 16. hodině a jednalo se především o popadané stromy. „Celkový počet zásahů je však mnohem vyšší, neboť po cestě k jedné nahlášené události zasahovali vícekrát. Sobotní den byl pro hasiče náročný už od rána, neboť od půlnoci do 20. hodiny měli na svém kontě 102 událostí," dodala Štrauchová.

Následky bouřky pomáhali likvidovat i během neděle. Zřejmě nejvíce škody napáchal silný vítr v okolí Doks. „Třeba na silnici z Doks na Oboru se museli hasiči popadanými stromy doslova prořezat," poznamenala mluvčí hasičů. V Oboře a Dolní Libchavě podle ní spadl zlomený strom na zaparkovaná auta, nikdo v nich ale nebyl. Spadlý strom zablokoval silnici v také v Oknech.

Popadané stromy zastavily po 16:00 dopravu na trati z Bakova nad Jizerou přes Bělou pod Bezdězem a Bezděz do Oken, kde vlak najel do spadlého stromu, zraněn ale nikdo nebyl. Další strom zablokoval trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany. „Vlak tam naštěstí stihl zastavit," dodala Štrauchová. Na obou tratích byl před 20:00 provoz obnoven.

Silná bouřka zasáhla oblast Českolipska a Liberecka po 14:00, na většině míst spadlo během hodiny až 30 milimetrů srážek. Extrémní srážky hlásí stanice Povodí Labe na Harcovském potoce, kde během čtyř hodin napršelo bezmála 53 litrů na metr čtvereční, na Černé Nise v Rudolfově přes 47 litrů.

Ve Stružnici na Českolipsku čerpali hasiči vodu z budovy pošty, čerpat vodu vyjížděli i do Volgogradské ulice v Liberci. „V 17:10 nás požádali ze skautského tábora o pomoc při odvozu devíti promočených dětí z tábora v údolí Zábrdka u Hlavice. Nakonec byly evakuovány dvě skupiny dětí včetně dospělých. Všech 45 osob dovezli hasiči do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno," řekla Štrauchová.

Popadané stromy odklízeli hasiči také v Liberci, Doksech, Osečné, Kryštofově Údolí, Zákupech či v Janově Dole.

Silné bouřky provázené silným nárazovým větrem připravily na severu Čech stovky domácností o elektřinu. V Libereckém řešili energetici skupiny ČEZ od sobotního večera dvě poruchy na vysokém napětí. Další poruchy byly hlášeny na nízkém napětí.

„Nejhorší situace byla na Českolipsku v oblasti Doks a Okna. Zde jsme měli velké problémy se k poruchám vůbec dostat. Kvůli stromům popadaným přes silnici a silně podmáčenému terénu," popsala situaci mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Během večera a noci se podle ní podařilo většinu poruch odstranit a dodávky elektřiny obnovit. Na opravě poruch se ještě v neděli pracovalo na vedení vysokého napětí v Blíževedlích.