„Na základě naší spolupráce s informačními centry a jejich podnětů jsme se rozhodli zpracovat brožurku s přehledem rozhleden. Tyto jsou v materiálu řazeny v abecedním pořadí a doplněny fotografiemi od známých autorů,“ uvedla Lucie Podařilová ze Sdružení Český ráj. V brožurce tak má své místo nejznámější rozhledna Kozákov, nejnižší rozhledna Járy Cimrmana či krásná cihlová rozhledna na pomezí Českého ráje a Jizerských hor - Kopanina.

Každé rozhledně jsou v tiskovině věnovány dvě strany, celostránkovou fotografii doplňuje stručný text s informacemi o objektu, legenda k danému místu, jako například jsou otevírací doba, vstupné či možnost občerstvení. „Vybírali jsme převážně z nových fotografií pořizovaných ze vzduchu ať už profesionálními drony či z balonu. Zařadili jsme také fotky výhledů z rozhleden, ale i ty klasické ze země,“ doplnila Podařilová.

Nádraží v Turnově
Cestující budou mít smůlu. Turnovská pokladna Českých drah se zavírá

Ve stručném přehledu brožura uvádí hradní a zámecké vyhlídky jako jsou například výhledy z hradů Trosky, Frýdštejn nebo Kumburk a ze zámků Hrubá Skála a Humprecht. Skalních vyhlídek je v Českém ráji a zdejších skalních městech mnoho, za zmínku stojí jistě vyhlídka Zahrádka na Maloskalsku či samostatné skalní vyhlídky Hlavatice či Krkavčí skála. Mezi místa dalekého rozhledu a dominantní kopce v regionu patří kromě Kozákova také Vyskeř, Zebín a vrch Mužský. Nebo unikátní věžový vodojem v Ohrazenicích u Turnova, který se veřejnosti otevírá pouze pár dní v roce.

Brožura byla vydána v nákladu pět tisíc výtisků a je návštěvníkům k dispozici zdarma v informačních centrech nebo také ke stažení ZDE.