Už v létě roku 2015 začala demolice někdejšího obchodního domu Jabloň a okolních domů. „Kdysi tam bývalo pěkně, chodívali jsme tam nejen nakupovat, ale i posadit se na kávu nebo něco dobrého k snědku. Ke konci to ale bylo špatné," vzpomíná třiašedesátiletý Jiří. Dívá se na pomalu končící stavbu obchodního centra Central. To roste právě na místě bývalé Jabloně.

A konečně bude hotové. „První zákazníky přivítá na přelomu března a dubna," sdělil Ondřej Micka, mluvčí developerské skupiny Crestyl, která projekt financuje.

TĚŽKÁ STAVBA

Obchodní centrum Central vyrostlo rychlým tempem. Už v září roku 2015 začaly v okolí platit i uzavírky a objížďky, které zkomplikovaly místním život. „Stavba způsobuje kolaps v dopravě centrem. Vůbec nejsou značené objížďky a řidiči často tápou, neznají alternativu a dostávají se do zapeklité situace," popsal František Jelínek, provozovatel hotelu Zlatý lev, jež stojí v sousedství Centralu.

Majitelé okolních objektů si stavbu užili. „Nedostali se sem mimo jiné ani popeláři. Na vlastní oči jsem viděl, jak museli z popelnic odpadky přesypávat do pytlů a nosit na křižovatku, kam svozová technika mohla," doplnil Jelínek.

Jedni nové obchodní centrum uprostřed města vítají, druhým spíše vadí.

Obchodní dům Central v Jablonci nad Nisou dne 7. února 2017.Zdroj: VLP / Zbranek Petr

„Myslím si, že takový obchoďák do centra nepatří," říká pan Václav. Naopak jeho manželka nové obchodní centrum vítá. „Slyšela jsem, že tady má být dost obchodů s módou. Vždycky, když jsme si potřebovali koupit něco na sebe, jezdili jsme do Liberce," popsala.

CO TU LIDÉ NAJDOU

„Počítáme s tím, že ke dni otevření budeme mít obsazeno téměř 90 procent plochy, což potvrzuje, že takovýto objekt je vhodným doplněním samotného centra Jablonce nad Nisou. Věříme, že unikátností i komplexností své nabídky Central Jablonec výrazně přispěje ke zkvalitnění služeb, a tím i života obyvatel města a jeho návštěvníků," doplnil ředitel obchodního centra Aleš Stupka.

CO CENTRAL NA JAŘE NABÍDNE?

Na ploše 13 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch nabídne Central Jablonec téměř 70 obchodů, k největším bude patřit prodejna Albert. V centru je také 200 krytých parkovacích míst.

Mezi jinými jde o módní značky H&M, New Yorker a Gate, obchod s obuví CCC Boty, lifestylový obchod Pepco či první restaurace KFC v Jablonci nad Nisou.

Mezi další potvrzené nájemce patří kromě výše uvedených DM Drogerie, lékárna Dr. Max, prodejna Geco tabák a květinářství Holandské květiny. Návštěvníci se mohou těšit i na knihkupectví Kanzelsberger, prodejnu hraček Dráčik či obchodníka s elektronikou Datart, významným nájemníkem bude i Komerční banka. Mezi restauracemi budoucí návštěvníci naleznou kromě zmíněného KFC například i čínskou či japonskou kuchyni.