Svatební obřad není jen zvučné ANO, ale předchází tomu i řada úkonů, které musí být splněny, jinak je akt neplatný. A protože po volbách se do zastupitelstev dostali noví lidé, kteří s oddáváním nemají zkušenosti, uspořádal pro ně Liberecký kraj seminář i s praktickými ukázkami.

„Předvedli jsme svatbu lidí, kteří se berou poprvé, svatbu cizinců s tlumočníkem, potom úřední akt, kdy oddávající nemá žádný proslov a svatbu lidí, kteří už mají jedno manželství za sebou," říká Jaroslava Ježková ze správního odboru Libereckého kraje. Fiktivní snoubence přitom hráli zaměstnanci úřadu, oddávajícími pak byli radní Petr Tulpa (SLK) a herec DFXŠ Ladislav Dušek.

„Zastupitelem už nejsem, a trochu mi ty svatby chybí. Oddával jsem 16 let a zažil jsem při tom neuvěřitelné věci. Oddával jsem v letadle, kde se mamince nevěsty udělalo špatně, takže se při tom pozvracela. Nebo při přípitku trefil letící špunt křišťálový lustr v obřadní síni a kus padajícího skla rozsekl ženichovi obočí. Nebo na vrcholu Ještědu byl takový vítr, že mi sebral papíry a celý projev poletoval nad Libercem a já nevěděl, co říct, " směje se Dušek.

Pozor na alkohol

Matrikáři také musí před obřadem zkontrolovat všechny náležitosti, jinak by byla svatba neplatná. „Nesmí oddávat někdo, kdo k tomu nemá oprávnění. Kontrolovat se musí i jestli někdo ze snoubenců není už ženatý či vdaná. Svou roli hraje i alkohol, protože je otázkou, zda například podnapilý ženich si je skutečně vědom toho, co říká a s čím souhlasí, takže tam bych byl opatrný," říká vedoucí správního odboru kraje Jiří Němec.

Noví zastupitelé a pracovníci matrik se učili, jak vést svatební obřad i přípravu před ním.

Účastníci svatebního semináře zaplnili celý sál. „Zatím jsem neoddávala, těším se na to, ale jsem nervózní. Hlavně z toho, aby bylo procesně všechno správně a aby těm lidem, kterým ten obřad zprostředkováváte, tak aby jim bylo fajn," říká liberecká zastupitelka za TOP 09 Zora Machartová. Že není jednoduché oddávat někoho, koho vůbec neznáte, potvrzuje i Petr Tulpa.

„Jsem radši, když ty snoubence aspoň trochu znám, protože promlouvat k někomu v takhle slavnostní okamžik, když o těch snoubencích nic nevíte, to je hodně těžké. Také se snažím v projevech vyhýbat zmínkám o dětech, i když dřív se doporučovalo, jak máme zdůrazňovat, že rodina je základ státu. Jenže, když nevíte, zda ti lidé už nějaké děti mají nebo je ani mít nechtějí, či třeba o něj přišli, tak je to těžké, snažím se tomu vyhnout," říká Tulpa, který v Jablonci oddal už stovky párů na nejrůznějších místech.

„Jednou po mně chtěl ženich těsně před obřadem, ať přítomným v proslovu oznámím, že čekají potomka. To jsem se zapotil, rodiče začali z té zprávy omdlévat a půlka hostů se divila, co to blábolím," vzpomíná.

A na co si mají budoucí oddávající dávat největší pozor? „Určitě se musí naučit mluvit nahlas a srozumitelně, žádné huhlání. Ať si vyzkouší akustiku v sále, je to lepší. Pak mít u sebe propisku, kdyby předchozí svatba sebrala pero na památku a pak není čím protokol podepsat, to už se také stalo. Nebo mít kapesníčky v kapse, když nevěsta začne brečet," radí Dušek.