V 11.00 hodin tam proběhne slavnostní odhalení obří štoly. Poté vyjde štolový průvod směrem na Neumarkt a zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, kde bude maxištola asi v 12.15 hodin naříznuta obřím 1,6 metru dlouhým štolovým nožem. Poté bude štola naporcována a rozprodána návštěvníkům za cenu čtyři eura za libru, tedy za půl kila. V 15.30 hodin slavnosti štoly na Striezelmarktu skončí.

V pátek, v předvečer Štolové slavnosti, bude mít Striezelmarkt otevřeno o dvě hodiny déle než obvykle (do 23.00 hodin). Od 20.00 do 23.00 hodin nabízí prodejci různé slevy, které budou na stáncích speciálně označeny. Akce se nazývá „Hvězdná noc" (německy „Sternstunden").

V neděli je pak program věnován akci „Den kostela Kreuzkirche". V kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt se uskuteční bohoslužba a varhanní koncert a během dne budou probíhat také prohlídky kostela (v němčině).

Procesí půjde na Striezelmarkt

Slavnosti začínají v sobotu o druhém adventu tradičně na zámeckém náměstí Schlossplatz, kde se v 10.25 hodin začnou scházet a řadit účastníci štolového procesí. Za účasti moderátorky televizní stanice MDR Susanne Langhans a Matthiase Schanzenbacha v roli dvorního kašpara Frölicha pak v 10.30 hodin slavnost začne. Na jevišti se bude odvíjet slavnostní a zábavný program vztahující se k historii štoly.

V 11.00 hodin dojde k slavnostnímu odhalení obří štoly. Ta letošní nebude tak velká jako čtyřtunová štola v roce 2000, která je zapsána v Guinessově knize rekordů (rekordní maxištola tehdy měřila 4,75 × 1,75 × 0,9 metru). Ale žádný strach, letošní štola určitě bude mít opět dobrých pár tun. Přesný rozměr a váha letošní štoly jsou zatím tajné a vejdou ve známost až těsně před slavností.

Největší atrakcí bude také letos vlastní štolové procesí. To vychází z náměstí Schlossplatz v 11.05 hodin, projde ulicemi historického centra a zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, kde se koná tradiční vánoční trh Striezelmarkt. Na tomto místě bude maxištola zhruba ve 12.10 hodin naříznuta obřím 1,6 metru dlouhým štolovým nožem. Poté bude zahájen prodej naporcované obří štoly a na jevišti začne slavnostní program. Štola se kupuje za štolové tolary, které si můžete vyměnit za eura v malých stáncích v blízkosti maxištoly. Zhruba v 15.30 hodin slavnosti skončí.

Štolová slavnost vychází z historie

Štolové procesí se skládá z více než dvaceti obrazů, z nichž prvních osm znázorňuje významné okamžiky z dějin drážďanské štoly. Uvidíte zde například vůz s papežem Inocencem VIII., který se proslavil tím, že roku 1362 vydal „List o másle", v němž drážďanským pekařům dovolil při výrobě tohoto původně postního pečiva používat místo oleje máslo.

V pořadí osmý vůz veze obří štolu a hned po něm následuje vůz drážďanských řemeslníků, samozřejmě pekařů, ale také kominíků, mlynářů, řezníků, výrobců svíček a františků, krajkářek a klempířů a od roku 2011 také vinařů. Všichni jsou v historických kostýmech a předvádějí veselé scénky. Ve voze číslo 13 se veze letošní štolová dívka Cynthia Brozek, patronka štoly, volená z řad budoucích pekařek.

Slavnosti štoly se letos v Drážďanech konají již po osmnácté a každoročně je navštíví více než 100 tisíc hostů. Tradice vznikla jako vzpomínka na legendární barokní oslavu saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného roku 1730 v Zeithainerském táboře u města Riesa. August si na svou velkolepou slavnost nechal upéct štolu vážící 1,8 tuny. Na její upečení bylo nutné vybudovat speciální pec a štola byla 18 loktů dlouhá, 8 loktů široká a 30 centimetrů vysoká.

Drážďanská Štolová slavnost se konala poprvé v roce 1994.