V patnáctém století se dostala do Evropy díky španělským kolumbovským výpravám. Původně pochází z Latinské Ameriky.

Slaná i sladká

Tykev chutná na sladko i na slano. Pěstuje se mnoho druhů dýní: Hokkaido, máslová, lagenarie, žaludová, muškátová, špagetová a další. Nejchutnější je oranžová Hokkaido.

„Pěstujeme dýně pro děti a ony si je na podzim vyřezávají. Naše akce začínají v září a končí Halloweenem. V Libereckém kraji sázíme na dvou místech na terasách na Žižkově Vrchu v Jablonci a v kompostech v chatové osadě v Hamru na Jezeře. Specializujeme se na okrasné dýně lagenarie a na klasické oranžové kulaté halloweenské. Ty jsou i jedlé a chutné. Do naší vyřezávací akce se zapojí až patnáct set dětí a dospělých," vysvětlil Jindřich Sobota z jabloneckého Domu vína, před kterým je výstava dýní. Do Dýňobraní se zapojilo 28 školek a škol.

Snadno a rychle

Vaření z dýně je jednoduché a máte mnoho možností.

Z tykve můžete vyrobit polévku neboli dýňový krém. Připravovat z ní různé zeleninové omáčky, směsi či indická sabdží. Dá se z ní také péct buchty, dorty a zákusky. Chutné jsou také sladké dýňové krémy, džemy, kompoty nebo dýňové zelí.

Z dýně se zužitkují i semena a vyrábí se z ní i olej.

Dýně (tykev)Tykvovité rostliny se pěstovaly již před naším letopočtem. Do Evropy se dostala koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami.

Druhy:Okrasné: Andělská křídla dýně s křidélky, Hvězdicové Galaxy of stars F1, Oranžové Jack be little, Dlouhokrké crookneck neboli labutěnky, Zeleně pruhované sweet dumplings, Trnová koruna se špičatými výrůstky a Z bradavic
Jedlé: špagetová, červená a zelená Hokkaido, Chioggia neboli Marina di Chioggia, žaludová, máslová, muškátová, velkoplodá Goliáš a další

Omáčky i směsi

„U nás ve vegetariánské restauraci vaříme dýňový krém, různé omáčky a směsi a někdy i dýňové zelí. Naší specialitou je takzvaný Kabáb, což je dýně se zázvorem a česnekem. Má to tužší konsistenci než omáčka, taková směs. Dýni také často připravujeme s jinou zeleninou, omáčkami a kořením," řekl majitel liberecké vegetariánské restaurace Ananda.

V kosmetice se ostatně dýně využívá i dnes, respektive olej z jejich semínek. Ten je doslova napumpovaný zinkem a aminokyselinami tryptofanu, které se v těle mění na serotonin, jenž pomáhá například dobrému spánku.

Akné, opary a ekzém

Dýňový olej je také dobrý na opary, akné nebo jen na zvlhčení rtů. Obsahuje zinek, vápník, draslík, hořčík, sodík, železo a fosfor.

Pomáhá i lupenkářům, atopikům a lidem se suchou pokožkou. Matným vlasům vrátí lesk dýňový balzám, maska či šampón.

„Sázíme pětaosmdesát druhů semen dýní. Začínáme v květnu, když už nejsou mrazy. V minulých letech jsme vyřezané dýně po skončení výstavy darovali slonům z liberecké zoo," dodal Jindřich Sobota.

Výhodou dýně je, že se dá skladovat a od podzimu může vydržet až do jara. Proto si je oblíbili námořníci, kteří se plavili do dalekých končin. Traduje se, že nevědomky rozšířili tykve po celém světě a pravděpodobně i do Evropy.

Recepty

Dýňový krém: 1 dýně Hokkaido, 5 brambor, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, lžička kmínu, lžíce soli, nastrouhaný čerstvý zázvor, špetka koriandru, špetka muškátové oříšku. Příprava: Dýni nemusíte loupat, stačí ji nakrájet na kostky, Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Na oleji zpěňte cibuli a zaprašte ji moukou a rozřeďte vodou a utvořte jíšku, po té smíchejte všechny suroviny a vařte do měkka.

Dýňový perník: 500 gramů dýňové dužiny, 2 lžíce dýňových semínek, 50 gramů třtinové cukru, lžička mleté skořice, půl lžičky mletého zázvoru, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, čtvrt lžičky mletého hřebíčku, 50 gramů mouky. Příprava: Dužinu nakrájenou na kostky vaříme 8 minut ve vodě a poté rozmačkáme vidličkou a přidáme zbývající ingredience. Těsto rozprostřeme do připravené formy, posypeme semínky a vložíme do trouby na 30 40 minut.

Dýňové placičky: 400 ml nahrubo nastrouhané dýně i se slupkou, 50 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek, sůl, pepř, olej. Příprava: Dýni nahrubo nastrouháme. Z ingrediencí utvoříme těstíčko a smícháme s dýní. Na rozpálený olej klademe hromádky, jako když tvoříme bramboráky, a opékáme z obou stran.

DÝNĚ. Tykev chutná na sladko i na slano. Pěstuje se mnoho druhů dýní: Hokkaido, máslová, lagenarie, žaludová, muškátová, špagetová a další. Nejchutnější je oranžová Hokkaido.