Po propadu v říjnových komunálních volbách dochází k sebereflexi sociálních demokratů v Libereckém kraji. Bývalého europoslance a dlouholetého předsedu Roberta Duška střídá v čele krajské buňky Lenka Kadlecová. V tajné volbě získala 73 hlasů z třiaosmdesáti.

„Mým cílem je především zlepšit komunikaci uvnitř organizace i navenek a obnovit kvalitní vztahy naší krajské organizace s pražskou centrálou strany. Myslím, ze ČSSD nyní více než kdy jindy potřebuje být jednotnou stranou, protože jsme už prakticky jediná tradiční politická strana, která dokázala čelit vzestupu nových politických hnutí," uvedla Kadlecová.

„Chci zároveň nastavit novou tvař naší strany občanům v Libereckém kraji. Měli bychom být více otevření a musíme umět naslouchat skutečným problémům našich voličů. Mým úkolem je dovést ČSSD za dva roky ke krajským volbám a uspět v souboji jak myšlenek, tak i skutečných činů," dodala Kadlecová.

Pětačtyřicetiletá Kadlecová je členkou ČSSD už téměř 20 let. V posledních krajských volbách byla lídrem kandidátky ČSSD v Libereckém kraji. Bývalá učitelka pracovala v minulosti jako asistentka krajského radního pro sociální věci a později jako zástupkyně ředitelky Domova důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Je členkou libereckého krajského zastupitelstva.

Do čela krajské organizace se dostává v době, kdy se straně v kraji příliš nedaří. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 se sice sociálním demokratům podařilo v Libereckém kraji obhájit dva mandáty z předchozího období, jinak ale nejsou právě úspěšní.
Zatímco v minulém volebním období měla ČSSD v krajském zastupitelstvu třetinu z 45 křesel a kraji vládla, v roce 2012 získala jen sedm mandátů a skončila v opozici.

Podobně dopadli sociální demokraté i loni v komunálních volbách v krajském městě. Zatímco v roce 2010 získali v Liberci sedm míst z 39 v zastupitelstvu, byli členy vládnoucí koalice a dokonce získali pro Martinu Rosenbergovou i post primátorky, loni skončili čtvrtí se čtyřmi mandáty a jsou v opozici. Karlu Kapounovi (ČSSD) se loni navíc nepodařilo obhájit post senátora za Českolipsko.

Současné vyhlídky

Pokud by se sněmovní volby konaly právě nyní, sociální demokraté by podle průzkumu agentury SANEP skončili na druhém místě, těsně za hnutím ANO (23,4 procent). Získali by podporu u 23,2 procent voličů.

Zatímco hnutí ANO během posledních měsíců stále ztrácí na síle, a oproti prosincovému šetření společnosti SANEP ztrácí dalších sedm desetin procentního bodu, sociální demokraté naopak posilují. „Oproti prosinci minulého roku si tak sociální demokraté polepšili o čtyři desetiny procentního bodu a v podstatě srovnali krok s dosud nejpreferovanějším hnutí ANO," upřesnil Oldřich Zajíc, ředitel a jednatel společnosti SANEP.