„Krajská předsedkyně ČSSD v Libereckém kraji Lenka Kadlecová se chystá přestoupit do hnutí ANO. O svém přestupu jednala s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a dopisem oslovila i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše."

Tak začíná e-mail, který včera obdržela nejrůznější média, od celostátních až po regionální. A e-mail pokračuje: „Kadlecová se o svých plánech domluvila s některými členy ANO v Liberci. Má se nechat zvolit do krajského zastupitelstva za ČSSD a přinést novému klubu ANO jeden mandát navíc těsně po volbách. O připravovaném přestupu Kadlecové do ANO je informována i krajská předsedkyně ANO Jana Pastuchová. Ta je zásadně proti." Odesílatelem výbušného mailu má být Josef Růžička, člen hnutí ANO. Nikdo takový ale na Liberecku není.

PODVRH

Sama Kadlecová, která je momentálně na dovolené v zahraničí, něco takového popírá. „V žádném případě nevyvíjím žádné aktivity, které by měly směřovat k ukončení mého působení v ČSSD a následnému vstupu do hnutí ANO. Veškeré informace obsažené v dopise, který jsem měla panu Babišovi poslat, a jemuž chybí i základní součást můj podpis jsou smyšlené a nejsem jeho autorkou."

V příloze e-mail obsahuje i údajný dopis, který měla Kadlecová Babišovi poslat a v němž nabízí své bohaté zkušenosti z regionální politiky a přesvědčuje ho o svém zájmu do hnutí ANO přestoupit. Ve vlastnostech přiloženého dokumentu je jako autorka uvedena Pavlína Stránská, bývalá mluvčí liberecké radnice, která dělá občas PR pro libereckou ČSSD. I ta se od e-mailu distancuje. „Má inteligence sahá natolik daleko, že když už bych si dala práci s výrobou fiktivní e-mailové adresy, z níž je e-mail a dokument poslán, určitě bych své jméno v dokumentu neponechala, když se dá velmi jednoduše odstranit," uvedla Stránská.

Sama Kadlecová označuje falešný e-mail za součást předvolebního boje. „Celou záležitost považuji za předvolební útok na mou osobu, i když v tuto chvíli nemohu identifikovat, komu či čemu má posloužit, kromě diskreditace mé osoby."

Podobně to vidí i Stránská. „Je mi nesmírně líto, že jsem byla vtažena do jakési hry, zřejmě politické, a mám potřebu se vůči tomu jasně vymezit, neboť se mě to velice dotklo. Už v minulosti jsem byla v podezření, že mám prsty v negativních informacích, které se objevily o dění v ČSSD v Libereckém kraji v médiích, aniž by na tom bylo zbla pravdy," dodala Stránská.

Lenka Kadlecová převzala předsednictví krajské ČSSD po Robertu Duškovi, který má kvůli korupčním aférám pozastaveno členství ve straně. Na přelomu roku proběhla v liberecké organizaci rozsáhlá přeregistrace členů, po které zůstala jen třetina skutečných členů. Mrtvé duše měl do strany přivést právě Robert Dušek. Ten má i přes přerušení členství na působení liberecké ČSSD stále velký vliv. Zda ale stojí za podvrženým mailem, není jasné.