Jedním z dobrovolníků, kteří vyrazili na bývalé sídlo Clam-Gallasů pomáhat, je Escada Pan z Tchaj-wanu. „Přijela jsem sem proto, že u nás na Tchaj-wanu žádné hrady nemáme. Je to pro mě něco nového, stejně jako práce na zahradě,“ říká asijská studentka během trhání levandulí. Po dvou týdnech dobrovolničení má naplánováno strávit podobně dlouhý čas cestováním po Evropě a poté se vrací zpátky domů.

OD VAŘEČKY K SEKYŘE

O poznání blíž to do severních Čech měla Ludvica Rosa ze severní Itálie. „Hodně cestuji, ale v Česku jsem ještě nebyla. Kamarádům se tady líbilo, a tak jsem chtěla vyrazit taky. Dívala jsem se na různé projekty a zaujal mě tenhle,“ vysvětluje Italka, proč se rozhodla právě pro Grabštejn. „První den jsem měla službu v kuchyni a vařila oběd a večeři. Včera jsme káceli stromy a sekali trávu, teď tady pomáháme s opravou oken,“ dodává.

Loňská vítězka Ivete Maurerová představila v Jablonci nad Nisou korunku pro Miss ČR.
Příští miss ozdobí korunka z kraje. Zhotovila ji jablonecká firma JSB Bijoux

O desítku dobrovolníků se tu starají Klára Dubinová a Kateřina Klacková, obě vysokoškolačky. Do dobrovolnických workcampů v zahraničí se zapojily už na střední škole, nyní se dostaly do role vedoucích skupiny. „Každé ráno se domluvíme s panem zahradníkem, jaké práce bude potřeba udělat. Pracujeme celé dopoledne a pak ještě asi dvě hodiny odpoledne. Zbytek dne a víkend jsou volné,“ popisuje denní režim Kateřina Klacková.

Právě během volna je prostor, aby se účastníci spolu seznámili a poznali místní život. „Už jsme jim stačili ukázat Hrádek. Potom jsme naši skupinu vzali do hospody, aby viděli pravou českou kulturu,“ směje se Klacková. „Práce je důležitá, ale hlavně je to cesta, jak dát lidi dohromady. Jde hlavně o navázání nových kontaktů a o poznání cizích kultur,“ doplňuje kamarádku Klára Dubinová.

TISÍCE NADŠENCŮ

Na Grabštejně se za prázdniny vystřídají dvě skupiny dobrovolníků, celý projekt zajišťuje Sdružení dobrovolných aktivit INEX. „Jsme česká neziskovka fungující už 28 let. Za tu dobu s námi přijelo do České republiky přes devět tisíc dobrovolníků,“ připomíná Eva Macková z INEXu.

Velbloud jednohrbý
FOTO: Českolipští zoologové bádali v žáru Sahary

Ve spolupráci se zahraničními partnery INEX každoročně do Česka přiveze okolo 400 zahraničních dobrovolníků, podobný počet českých zájemců zase vyšle do světa.