Malbě se věnuje přes 15 let. Po počátečních perokresbách přišel na chuť pastelu a akrylovým barvám, v současné době tvoří i oleje. K malování Otu Schneppa přivedla „mazanice“, kterou zahlédl na vernisáži velmi uznávaného výtvarníka. Při pohledu na ni si tehdy řekl: „Když on chce za takovou mazanici dvacet tisíc, tak já to samé namaluji za tisícovku“. Mýlil se, jak sám později přiznal. Malování je pro něho hobby, a ne práce.

„Je to relax, absolutní vypnutí sebe sama a naladění se na jinou sféru. Ze začátku jsem si myslel, že namalovat obraz a prodat ho je to nejjednodušší na světě. Ale opak byl pravdou,“ řekl 55letý Ota Schnepp z Klášterce nad Ohří.

Živí se jako manažer komunikace a mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy, dříve jako novinář působil mimo jiné i deset let jako šéfredaktor Chomutovského deníku.

Symbolicky v místech, která dlouhá léta okupovala sovětská armáda, proběhla v sobotu 19. října velká oslava k 30. výročí Sametové revoluce.
FOTO: Na bývalém vojenském letišti v Hradčanech oslavovali svobodu

Výtvarničení se věnuje od března 2002, výstav měl zhruba 25. „Od namalování prvního obrazu k první výstavě přitom uplynulo jen osm měsíců. Samostatných výstav jsem měl zatím 11, společných 15 výtvarných a jednu fotografickou k tomu,“ dodal.

Při malovaní se někdy dost zapotí. Tak jako třeba v případě 40. výročí založení chomutovského Zooparku, kdy musel během krátké doby udělat 40 perokreseb. Ty měly být sice abstraktní, ale lidé v nich měli poznat nějaké zvíře.

„Sice jsem měl výstavu už dávno domluvenou z předchozího roku, ale počítal jsem se zcela jiným termínem, takže relativně bylo stále dost času. Jenže najednou mi má tehdejší kurátorka výstav volá: „Máš už namalováno? Za tři neděle vystavuješ.“ Měl jsem asi pět kousků z let minulých, jinak nic,“ vylíčil.

Aby vše stihl, musel malovat i v autě. „Jeli jsme s kolegyní ze služební cesty v Hradci Králové. Ona řídila a já vedle ní s deskou na kolenech maloval. Naštěstí u mých perokreseb – pačmagy, jak já jim říkám, pokud sjedu někam jinam, což v jedoucím autě bylo dost často, se dá nová čára do vznikajícího díla v pohodě zakomponovat. Chtěl jsem třeba původně namalovat abstraktní lišku a ve finále z toho vylezla želva,“ zavzpomínal Schnepp.

Ilustrační foto
Případů žloutenky typu A v Libereckém kraji je opět více, řádí hlavně v Turnově

Jeho díla najdete v soukromých sbírkách v Česku, Slovensku, Slovinsku, Německu i v USA. Disponuje jimi i galerie JA.RO ve Vejprtech na Chomutovsku. Do Vejprt jezdí už třináct let s dalšími umělci z Čech na výtvarné sympozium, tvoří tam ve prospěch tohoto krušnohorského města. V malování ho podporuje jeho rodina.

„Manželka Beáta mě doprovázela básněmi na dvou výstavách a dcera Janička namalovala dvě abstraktní kresby, které byly vidět společně s mými obrazy v galeriích JA.RO, Thun a Kryt,“ sdělil. V pořadí 12. samostatnou expozici Oty Schneppa budete moci vidět na začátku příštího roku v Liberci.