Posloužila jim maketa koně a především záchranná síť, kterou hasiči Libereckého kraje získali letos na konci října jako první v České republice.

Síť dostali darem od občanského sdružení EDUvet.cz, které ve spolupráci s Koňskou záchrankou uspořádalo na nákup sítí veřejnou sbírku. „Chceme ze sbírky pořídit sítě do všech krajů. Liberec je zatím první v republice. Je tady hodně koní, hodně stájí a případů záchrany koní není málo," vysvětluje členka sdružení a veterinářka Lýdia Čačková z České Lípy.

Díky kurzu se hasiči dozvěděli o výhodách záchranné sítě a možnostech jejího uplatnění. Hasiči byli připraveni i na situace, kdy z prostorových důvodů nelze síť na zvíře použít a naučili se nové technologie uvazování pomocí popruhů a hadic.

„Výuka probíhala částečně v učebně, ale hlavní část byla směřována na praxi, kdy si všechny techniky mohli hasiči vyzkoušet na maketě koně v životní velikosti. Vázání trénovali jak na stojícím koni, tak ležícím," říká Zdeňka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Dosud používali hasiči k vytažení koní či krav popruhy, které ale nejsou pro zvířata úplně nejlepší. „Ty popruhy se jim mohou zaříznout do třísel nebo pod ramena, váha není správně rozložena a může dojít i k poranění pánve, vykloubení končetin a podobně. Díky speciální síti by tohle mělo odpadnout," vysvětluje Čačková.

Podle ní je navíc procento přežití koní po takovémto zásahu poměrně nízké. V průměru kolem dvaceti procent. Síť by mohla průměr vylepšit. Ne vždy se ale dá použít. „Měli jsme případ koně ve studni, kterému koukala ven jenom hlava. Museli jsme ho vyprošťovat za krk. Každý zákrok je specifický a vždycky by měl u něj asistovat veterinář," dodává doktorka.