Uklidnění situace. Takový výsledek si slibuje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) od úterní schůzky mezi odboráři ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a zřizovatelem vedením Libereckého kraje.

Hejtman Půta se na ní osobně omluvil zástupcům odborů a záchranářům za to, že z Krajského úřadu Libereckého kraje unikly informace o probíhající kontrole dříve, než byla uzavřená. „Tento postup opravdu nepovažuji za standardní, stejně tak jako nelze považovat za normální, když se ještě před ukončením kontroly mluví o tom, že se někde ztratily nějaké peníze. Právě k tomu slouží kontroly, které by měly případné chyby v řízení organizace najít, popsat a navrhnout řešení," zmínil Půta.

Uvedl také, že je namístě zmírnění napětí mezi záchrannou službou a jejím zřizovatelem. „Věřím, že se řízení záchranné služby vrátí do normálního stavu," doplnil hejtman. Kromě toho požádal ředitele záchranné služby Stanislava Mackovíka, aby se vyvaroval článků napadajících svého zřizovatele v médiích. „Řešení společných problémů se hledají u jednacího stolu, nad čísly a argumenty, silná a nepřijatelná prohlášení v mediích k řešení nepřispívají," doplnil Půta.

Ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík, který byl v krajských volbách lídrem KSČM, zveřejnil v některých médiích článek, v němž se ostře vymezil proti náměstkyni pro zdravotnictví Zuzaně Kocumová (Změna). „Ano, pan hejtman o tom mluvil. Pro mě je ale zásadní, že se na schůzce omluvil za nepravdivé informace o záchranné službě. Zároveň sdělil, že budou i nadále probíhat některé kontroly a bude proveden forenzní audit," komentoval výsledek schůzky Mackovík, který kvitoval, že o budoucím rozpočtu záchranné služby na příští rok, budu jednat s ekonomickým náměstkem Markem Pietrem.

Hejtman mu také podle jeho slov přislíbil, že s ním bude konzultovat výběr firmy, která forenzní audit provede. „Na schůzce jsme projednali financování ZZS LK, problematiku dostupnosti a kvality přednemocniční péče," řekl Půta.
Výsledek jednání vítá i náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna), podle které je na místě vrátit veškerá jednání do věcné roviny. „Myslím si, že je na místě, abychom se bavili o problémech věcně a bez emocí," uzavřela Kocumová.