Hejtman pořádá ples, který bude mít opět benefiční charakter

V Clarion Grandhotelu Zlatý Lev Liberec se uskuteční 12. benefiční ples hejtmana. Celým večerem, v pátek 3. března, bude slovem provázet Alexander Hemala, k tanci a poslechu zahraje Big'O'Band Marka Ottla. Na pódiu se vystřídá Dasha a herci Divadla Kalich s výběrem písní Elvise Presleyho. Těšit se můžete na raut, molekulární mixologii, módní přehlídku i další překvapení. Chybět nebude ani slosování vstupenek o zajímavé ceny. I v letošním roce má ples benefiční povahu. Významná část peněz z prodeje vstupenek i finanční dary budou opět věnovány tam, kde je jich nejvíce třeba. Cena vstupenky je tisíc korun, ale polovina jde neziskové organizaci Centrum LIRA. Chcete přispět na dobrou věc a jít na ples? U Ireny Dočekalové si můžete rezervovat vstupenky na e-mailu irena.docekalova@kraj-lbc.cz

V lednu přibylo lidí bez práce. Tak tomu je ale každý rok

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v lednu o desetinu procenta na 5,3 %. V evidenci úřadu práce je 16.387 lidí. Důvody k nárůstu jsou podle generální ředitelky Úřadu práce, Kateřiny Sadílkové totožné. „V lednu nezaměstnanost roste pravidelně. Došlo k útlumu sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství. Přicházeli lidé, kterým na konci roku skončily termínované smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila podnikání," uvedla Sadílková.

V předjaří pokácí v Turnově stromy na hřbitovech i v parcích

Ještě v době vegetačního klidu, tedy do konce března, padnou k zemi stromy hned na několika pozemcích v majetku města Turnov. Stane se tak na hřbitovech Mariánském a Pelešany, v parku u letního kina, na sídlišti u nádraží nebo v ulicích Skálova či Přepeřská. „Důvodem ke kácení je zhoršený zdravotní stav a vitalita stromů, nízká bezpečnost daná přítomností defektů větvení, infikací kmene a větví, výskytem dutin, narušením kořenového systému. U některých dřevin je dalším z důvodů kolize se stavbami, příp. opravami stávajících staveb," vysvětlila Hana Malá z odboru životního prostředí turnovské radnice. Za pokácené stromy byla uložena náhradní výsadba.

Rozhodněte o Stavbě roku

Nejkrásnější, nejoblíbenější, nejzajímavější. O Stavbě roku Libereckého kraje mohou opět rozhodovat všichni. Jak potvrdila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková, přihlášky jsou přijímány do 24. května. „Soutěž má v našem kraji tradici od roku 2004. Stavební firmy a architektonické ateliéry vítají možnost, jak tímto způsobem prezentovat svou práci. Ve středu 15. února spustíme webové stránky soutěže pro letošní ročník, kde budou zveřejněny všechny kategorie, přihlášky a podmínky soutěže," uvedla radní Radka Loučková Kotasová. Více informací na webu Libereckého kraje.

Již je známá porota na hodnocení autobusáku

Liberecká radnice už zveřejnila jména architektů, kteří zasednou v odborné porotě, jež bude hodnotit došlé návrhy na parkovací dům a novou odbavovací halu na autobusovém nádraží, respektive v místě, kde je teď horní parkoviště pro osobní auta při ulici Žitavská. Místa v porotě obsadí architekti Jiří Suchomel, Boris Šonský, Miroslav Macák a Jiří Klokočka, specialista na urbanismus. Termín pro zaslání soutěžních návrhů je do 10. března.