Devět dní od voleb a je to stvrzené černé na bílém. Lídři čtyř stran podepsali včera dohodu o vytvoření koalice, na základě které chtějí vládnout Libereckému kraji následující čtyři roky. Žádné překvapení se nekoná.

Už v prvních minutách po zveřejnění výsledků krajských voleb začal hejtman Martin Půta mluvit o široké koalici. Ač Starostové pro Liberecký kraj vyhráli s velkou převahou, k vládnutí si k sobě přizvali Hnutí ANO, které skončilo ve volbách druhé a potom ODS a ČSSD, které obsadí v radě kraje po jednom místě.

Ze Senátu radním

„Jsem rád, že ODS se po osmi letech vrací do vlády kraje. Práce našich lidí na úrovni obcí tak byla zúročena," okomentoval lídr krajské ODS Dan Ramzer.

On sám přitom ale v radě kraje nezasedne, ač přáním hejtmana Martin Půty bylo, aby lídři koaličních stran vzali na sebe zodpovědnost a v krajské radě seděli.

Půta tak nechtěl opakovat situaci před čtyřmi lety, kdy lídr Změny Jan Korytář do rady odmítl jít, ačkoliv Změna tvořila se Starosty koalici. „Náš případ je ale jiný, já se zodpovědnosti nezříkám. Ale protože jsme jako ODS dostali po dohodě s ostatními partnery na starosti rezort zdravotnictví, tak jako vystudovaný zemědělec bych ho asi těžko řídil," zdůvodnil Ramzer s tím, že právě zdravotnictví je pro ODS klíčovou otázkou.

To, co se už několik dní špitalo, je tak potvrzeno. Radním pro zdravotnictví se stal Přemysl Sobotka, dlouholetý senátor a bývalý primář rentgenologie v liberecké nemocnici.

ČSSD, která v radě kraje dostala také jen jedno křeslo, pak bude dohlížet na sociální oblast. Radním se stane Pavel Svoboda, náměstek primátora Jablonce nad Nisou. „Sociální oblast je velmi široká a teče do ní spousta peněz. I proto není možné tento resort řídit na dálku, takže počítám s tím, že opustím křeslo náměstka primátora, jen co dotáhnu aktuálně rozdělané projekty, které v Jablonci mám," řekl Svoboda s tím, že odchod z židle náměstka plánuje zhruba do Vánoc.

V řadě věcí shoda

Podle lídryně ANO Jitky Volfové panuje mezi koaličními partnery velká názorová shoda na priority kraje.

„Nebylo příliš těžké najít průnik našich témat. I proto věřím, že koalice bude stabilní a vydrží celé čtyři roky," zmínila Volfová, která se stane statutární náměstkyní hejtmana a k tomu povede resort ekonomiky a správy majetku. Druhé křeslo v radě pro Hnutí ANO pak obsadí Radka Kotasová Loučková jako radní pro regionální rozvoj.

Většinu v radě kraje pak bude mít vítěz voleb, tedy Starostové pro Liberecký kraj. Radním pro dopravu a investice bude Marek Pieter, dosavadní ekonomický radní. Školství povede Petr Tulpa, který v minulém období vedl zdravotnictví.

Výměna nastává také u životního prostředí a zemědělství, které bude řídit Jiří Löffelmann, starosta Skalice u České Lípy a krajský zastupitel v předchozím období.

Nováčkem na kraji i v jeho vedení pak bude Květa Vinklátová, která převezme rezort kultury, cestovního ruchu a památkové péče po Haně Maierové. „Osobně mě mrzí, že Hana Maierová už nebude radní, ale s ohledem na zdravotní komplikace to nejde. Dohodli jsme se ale, že bude předsedkyní výboru pro cestovní ruch a kulturu, protože by byla veliká škoda nevyužít jejích znalostí," okomentoval hejtman Půta.

On sám by měl hejtmanem zůstat i nadále. „Nové vedení kraje i s radními a náměstky ale musí stvrdit ustavující zastupitelstvo. Konat by se mělo 8. listopadu od 14 hodin," dodal Půta. Ještě předtím chce koalice předložit programové prohlášení rady. V opozici tak dle očekávání skončí KSČM, Změna a koalice SPD-SPO.

Navržené obsazení rezortů v nově vytvořené koalici v Libereckém krajiMartin Půta (SLK) - hejtman
Marek Pieter (SLK) - doprava a investice
Květa Vinklátová (SLK) - kultura, památková péče a cestovní ruch
Jiří Löffelmann (SLK) - životní prostředí, zemědělství a venkov
Petr Tulpa (SLK) - školství, mládež, tělovýchova a sport
Jitka Volfová (ANO) - ekonomika, správa majetku a informatika
Radka Loučková Kotasová (ANO) - hospodářský růst, regionální rozvoj, evropské dotace a rozvoj venkova
Pavel Svoboda (ČSSD) - sociální věci
Přemysl Sobotka (ODS) - zdravotnictví