Houby mohou být nejen chutné, ale také přínosné pro naše zdraví. Proč? 

- Obsahují velmi málo kalorií, většinu jejich hmoty tvoří voda, a proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou i dietně připravené, tvoří ideální součást zdravého jídelníčku. 
- Hřiby a lišky mají také nízký obsah sodíku. Proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy konzumovat bez obav o své srdce.
- Obsahují velké množství draslíku, který pomáhá mimo jiné ke snižování krevního tlaku. 
- Houby v sobě mají vitaminy, především B2 a B3, které pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi. 
- Jsou dobrým zdrojem selenu – ten je účinným antioxidantem, který pomáhá našemu tělu zbavovat se některých škodlivých látek. 
- Podporují imunitu. V tradiční čínské medicíně se houby používaly i při léčbě nachlazení a chřipky.

Příběh houbaře z Libereckého kraje: 

Petr Hampl: Houby rostou, ale ne všude, vždycky a pro každého

Houbař Petr Hampl prošel lesy nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Jeho cíl je vždy jasný najít co nejvíce druhů hub. Hampl se nepovažuje za mykologa, sám se označuje jen za lepšího houbaře. Jeho znalosti a zkušenosti ale přesahují základní porozumění houbaření.

Vášeň pro houbaření získal od dědečka v dětství a vydržela mu dodnes. V rámci svých znalostí radí i lidem při určování hub a rozeznání těch jedovatých. „Sezona hub je celoroční, samozřejmě s ohledem na vegetační období růstu daného druhu. Hřiby v únoru nenajdete,“ říká.

Stejně tak opakuje, že na otázku zda-li houby rostou, odpovídá: „Rostou, ale ne všude, vždycky a pro každého.“ Sám chodí do lesa pravidelně. Nasbírané houby si doma rozdělí podle způsobu zpracování . „Malé kloboučky do octu, část na zamrazení, něco na suším a zbytek okamžitě spotřebuji,“ vysvětlil Hampl.

Za nejchutnější houby považuje růžovky, některé druhy holubinek, nebo slizáky mazlavé. „Hříbky jsou krásné na pohled, ale z kulinářského hlediska je nepovažuji za nejchutnější,“ dodal Hampl.