Těla tří mrtvých lidí a psa objevil v úterý 25. prosince  druhý syn. Přijel sem na návštěvu. Když mu ale nikdo neotvíral, přivolal policisty 
a hasiče. Těm se po otevření domu naskytl hrůzný pohled.

Místo tragédie: Jílové, Nedokončená ulice„Mohu potvrdit nález tří lidských těl v rodinném domě v Jílovém. Pracujeme 
s několika vyšetřovacími verzemi, přičemž nejpravděpodobnější je vražda manželky a syna a následná sebevražda pachatele," uvedl 
v úterý policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že více informací k případu vyšetřovatelé neposkytnou.
Podle informací Děčínského deníku měl muž použít krátkou, legálně drženou  střelnou zbraň poté, co se jeho žena a syn Michal odebrali spát. Pětašedesátiletý muž měl zbraň doma, byl totiž myslivec.

Místní obyvatele událost šokovala.

„Přijeli policajti, hasiči, chvilku po nich záchranka. Během chvíle byla ulice plná policajtů, odhadem mohla přijet tak tři nebo čtyři policejní auta. Okamžitě zavřeli celou ulici, přes silnici natáhli pásku, aby nikdo nemohl k domu. Policajti v domě zůstali dlouho do pozdního večera," řekl Děčínskému deníku jeden ze sousedů. Střelbu na Štědrý večer neslyšel.

Místo tragédie: Jílové, Nedokončená ulice„Ten pán byl bezproblémový člověk, znal jsem jej od doby, co si tu postavil domek. Měli jsme takové běžné sousedské vztahy, občas jsme si navzájem pomohli. Nikdy by mne nenapadlo, že se něco takového stane. Ale dovnitř nikdo nevidí. A on se navenek neprojevoval, že by měl nějaké problémy," nemohl soused uvěřit rodinné tragédii.

Vánoční masakr v Jílovém otřásl i zkušeným kriminalistou, který má za sebou více než patnáct let u policie.
„Něco tak hrozného  za ty dlouhé roky nepamatuji. Ano, občas k nějaké vraždě dojde. Ale ne k tomu, aby někdo pozabíjel svou rodinu 
a následně sebe," řekl Děčínskému deníku kriminalista. Své jméno si nepřál zveřejnit, redakce ho má ale k dispozici.

Zastřelený syn Michal, 
o jehož věku se zatím jen spekuluje, má na sociální síti Facebook stále svůj profil. Dokonce tam vyfotil vánoční stromek. Vše tak nasvědčuje tomu, že se rodina chystala na Vánoce jako obvykle.

Motiv dvojnásobné vraždy a sebevraždy proto zatím není jasný. Podle sousedů neměl muž žádné psychické problémy. Spekuluje se o dlu-zích, ale ani to policie nepotvrdila.

Za posledních deset let se stalo v celém Česku šestnáct podobných rodinných tragédií, kdy přišlo o život násilným způsobem několik členů jedné rodiny.

Výběr případů vícenásobných vražd rodinných příslušníků

Červenec 2003 – Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejížsestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou. Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina ženě pomáhala. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.

Listopad 2004 – Pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Březen 2006 – V rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku zastřelil pachatel svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.

Září 2006 – Muž v Krnově na Bruntálsku ubil svou manželku a zastřelil její tetu. Podle soudu byl motivem jeho jednání rozpad manželství. Byl odsouzen k 25 letům vězení.

Únor 2007 – Šestatřicetiletá žena v Pustiměři na Vyškovsku zavraždila nožem jednatřicetiletého druha a ve snaze zabít sebe i svého pětiletého syna zapálila společný rodinný dům. Chlapec zahynul, žena přežila. Soudy jí za dvojnásobnou vraždu vyměřily 22 let vězení.

Březen 2007 – Sedmadvacetiletá žena podle policie v bytě na sídlišti v Ústí nad Labem zabila svoji roční dceru a tříletého syna. Policie její stíhání zastavila, neboť podle odborníků žena trpí vážnou psychickou poruchou.

Prosinec 2008 – V osadě Luh na Sokolovsku byla objevena mrtvá osmadvacetiletá žena a její dítě. Později kriminalisté našli oběšeného strýce zavražděné. Podle policie zřejmě nejdřív zabil svou nevlastní neteř, poté udusil její dítě a sám se pak oběsil.

Únor 2009 – Ve Václavovicích na Ostravsku policie objevila tři mrtvé. Podle vyšetřování zřejmě mladý muž zabil svou ženu a jejichčtyřletého syna, poté si sám vzal život.

Březen 2009 – Jednačtyřicetiletý muž zastřelil při rodinné oslavěv Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě; v nemocnici zraněním podlehl.

Únor 2010 – Nedaleko centra Českých Budějovic zavraždil mladý mužsvou matku a jejího druhého manžela, známého hudebníka, kterému jižpředtím vyhrožoval. Pachatel v době činu trpěl paranoidní schizofrenií a skončil v ochranném ústavním léčení.

Srpen 2011 – Tři lidé z jedné rodiny byli ubodáni v Mukařověu Prahy. Jednadvacetiletý pachatel zřejmě vraždil ze msty a žárlivosti, protože se s ním několik dní před vraždou rozešla přítelkyně. Oběti trojnásobné vraždy pocházely z rodiny jejího nového partnera. Pachatel byl letos v září odsouzen na doživotí. Soud zpřísnil březnový verdikt 30 let vězení.

Září 2011 – V Širokém Dole na Svitavsku zavraždila matka svéčtyři děti, poté se neúspěšně pokusila spáchat sebevraždu. Letos v květnu byla odsouzena na doživotí, což v září potvrdil i pražský vrchní soud.

Násilnou smrtí zemřeli ve Svitavách tři lidé. Pachatel zastřelil ženu a její dceru a poté spáchal sebevraždu. Muž předtím žil se zavražděnými určitý čas v jedné domácnosti.Leden 2012 – Šestadvacetiletý muž v České Lípě pod vlivem drog brutálně ubodal svoji matku a babičku. Tento měsíc byl nepravomocněodsouzen k devíti letům vězení, po skončení trestu by měl být umístěn do detenčního ústavu.

Červen 2012 – V Králíkách na Orlickoústecku zavraždil podle obvinění psychicky nemocný muž své rodiče.

Červenec 2012 – V Tymákově na Plzeňsku byl zavražděn manželský pár. V září policie zatkla a obvinila z vraždy čtyřiadvacetiletého muže, který je podle spekulací synem jedné z obětí.