S jakou kabelkou vyrážely do společnosti herečky Chantal Poullain a Taťána Wilhelmová či sólistka liberecké opery Věra Poláchová? To už dnes ví nové majitelky těchto kabelek, které je vydražily při sobotní aukci v rámci Kabelkového bazaru. Ten už potřetí pořádala liberecká redakce Deníku v prostorách OC Fórum. „Mám radost, že je o kabelky čím dál větší zájem. Smyslem totiž není jen obměnit si doplňky k šatům, ale hlavně pomoci dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit jim ve škole obědy," vysvětluje duše celého projektu Jana Švecová z Deníku.

A před stoly s kabelkami, které darovaly kromě známých osobností i naši čtenáři a další, se to koupěchtivými dámami, občas i pány, jen hemžilo. „Už před devátou tady byl ohromný nával, museli jsme ten dav udržet, abychom začali přesně v devět. Během hodinky byly ty nejluxusnější kabelky pryč," usmívá se spoluorganizátorka Jana Trojanová z OC Fórum.

TATÍNKU, TY UŽ NÁM NIC NEVYBÍREJ

„Já jsem tu vloni nakoupil svým holkám čtyři kabelky, ale moc jsem nepochodil. Shodně mi řekli: tatínku, ty už nám nic nevybírej, my se tam vypravíme samy," vyprávěl s humorem herec Divadla F.X.Šaldy Martin Polách, který se posléze proměnil v licitátora a snažil se kolemjdoucí s vtipem přimět k dražbě TOP kousků mezi kabelkami.

Právě dražba spojená s módní přehlídkou byla novinkou letošního ročníku. „Jinak se kabelky prodávaly od 25 do 100 Kč, podle vzhledu. Veškeré utržené peníze jdou do fondu Obědy dětem. Letos jsme vybrali 43.025, což je zatím nejvíc, předchozí ročníky to bylo 33.000 a 27.000 Kč," uvedla Švecová.

DĚTI, KTERÉ POTŘEBUJÍ POMOC, VYBEROU ŠKOLY

Fond spravuje obecně prospěšná společnost Women for women manželů Tykačových, která peníze také přerozděluje. „K 7. 11. 2016 jsme pomohli ve školním roce 2015/2016 celkem 3712 dětem z 569 základních škol. Dohromady to vyšlo na 5 570 344 Kč. Co se týče Libereckého kraje, tak zde jsme pomohli zatím 305 dětem z 43 ZŠ a utratili jsme 446 401 Kč," sdělila Jana Skopová, manažerka charitativních projektů manželů Tykačových.

„Peníze poskytujeme přímo škole, popř. školní jídelně, pokud je samostatnou příspěvkovou organizací. Peníze škola získává po souhlasu svého zřizovatele na základě darovací smlouvy, která je uzavírána pro konkrétní děti, konkrétní účel i konkrétní období. Dvakrát za školní rok nám škola přijatý dar vyúčtovává, a to u každého dítěte zvlášť. Tím máme největší jistotu, že peníze opravdu pomáhají a děti chodí na obědy," dodala Skopová.

Právě pomoc dětem byla pro mnohé nakupující tou největší motivací. „Já ani žádnou novou kabelku nepotřebuji, ale z představy, že některé děti mají ve škole k obědu jen suchý rohlík a někdy ani to ne, je mi smutno. Proto ráda přispěji", řekla jedna z nakupujících, Martina Hložková.

PODĚKOVÁNÍStejně jako loni se do projektu Kabelkového bazaru zapojila celá řada dobrovolníků, kteří bez nároku na jakoukoliv odměnu ve svém volném čase poctivě třídili, sbírali, sváželi a prodávali kabelky, nebo se zhostili úlohy modelek a modelů během dražby. Kromě redaktorů LD to byli: Veronika Tichá, Hana Hlinovská, Alena Preislerová, Miroslava a Alice Pollákovy, Pavel Hejret, Martina Lampelová, Ondřej Nejezchleb, Dominika Vyskočilová, Kamil Jan Svoboda, Lenka a Lucie Moravcovy, Jiřina Michálková, Jana Hejret Vojtková a členové DS Chrastava ve složení: Jakub Ouhrabka, Blanka Kratochvílová, Dana Bartošová, Kateřina Rožcová. Poděkování také těm, kteří vytvořili sběrná místa pro Kabelkový bazar na svých pracovištích. paní Mgr. Marii Fryaufové a Ing. Ivaně Kelemenové z Krajské nemocnice v Liberci, Janě Procházkové z firmy Dimatex, Markétě Dědkové z Krajského úřadu v Liberci, Heleně Šťastníkové a Krajské vědecké knihovně v Liberci, Světlaně Brázdové z RK Motýlek Hodkovice nad Mohelkou a LaKavárně v Jablonci nad Nisou, kde bude doprodej zbylých kabelek probíhat znovu od 1. prosince až do konce adventu. Zvláštní poděkování patří Janě Trojanové z OC Forum za prostor i obrovskou pomoc a Martinu Poláchovi z DFXŠ a Ondřejovi Mikuláškovi ze společnosti Rea Models za moderování a vedení aukce a DPMLJ.