Nezvykle vyparáděni vycházeli v sobotu odpoledne návštěvníci Galerie Lázně v Liberci. Většina z nich zde totiž nepřišla obdivovat umělecká díla, ale koupit si ručně šitou tašku či kabelku. Nebylo tak výjimkou potkat někoho, komu jich viselo přes rameno třeba pět. Pod názvem Kašparovo taškaření zde probíhal už třetí ročník benefiční akce, jejíž výtěžek pomůže lidem, kteří marně hledají práci.

A letošní akce podle hlavní organizátorky Ivany Sulovské z Centra Kašpar překonal očekávání. „Jen na místě se vybralo více než 35 tisíc korun, což je dvakrát více než loni. Další peníze věnovali firemní dárci, takže celkově byl sobotní výtěžek přes osmdesát tisíc," upřesnila Sulovská s tím, že další peníze ještě centrum získá z on-line aukce tašek, které šili známí módní návrháři a která trvá do čtvrtka.

„Letos nám věnovalo tašky přes sedmdesát dárkyň a dva dárci, osmiletý a desetiletý Kryštof a Oliver, a dohromady se nám jich sešlo více než čtyři sta padesát," pokračovala Sulovská s tím, že poslední tašky přinesla jedna nadšenkyně dokonce ještě v den pořádání benefice.

Během dvou hodin prošlo galerií desítky nakupujících a jen málokdo odešel s prázdnou.

„Kašpar mi pomohl zdokonalit v několika oblastech, navštěvovala jsem tam různé kurzy," svěřila se jedna z nakupujících, Jana Daňková, která už měla vybráno několik tašek.

„Tašky mají úspěch. Jsou to originální kusy, do kterých vložil každý kus své osobnosti a chuť pomoci," dodala Sulovská.

Peníze za ruční výrobky jsou určeny na konkrétní pomoc. „Loni jsme takto zapojili patnáct lidí, z toho deset jich má v současnosti zaměstnání. Za letošní výtěžek pomůžeme ještě více zájemcům," dodala Sulovská.

Centrum Kašpar poskytuje lidem hledajícím zaměstnání, například maminkám, které se vrací na trh práce po mateřské dovolené, především poradenství a pomáhají jim rozšířit vzdělání. „Jsme schopni zájemce individuálně připravit na konkrétní pohovor," upozornila Sulovská.

V současnosti Centrum Kašpar sídlící ve Vesci provozuje i bezplatnou poradnu, kde například může poradit s napsáním životopisu nebo s tím, jak sladit rodinný a pracovní život.