S těžkými defekty srostlých prstových kostí už mohou chirurgové ve Vysokém nad Jizerou bojovat podstatně lépe. Podařilo se jim totiž získat německý univerzální aparát CUBE fix, kterým po půlmilimetrech oddalují kosti prstíků. Pomalu, jen tolik, co unese jemná dětská kůže. Pak teprve následuje klasická operace a konečné rozdělení prstů.

„Pokud vše jde dobře aparátek má pacient dva až tři týdny. Obsluhuje jej výhradně lékař. Rodiče by nemuseli rozpoznat, co kůže snese. A také to bolí," vysvětlila primářka zdejší nemocnice Alena Schmoranzová. Osm a půlletý Honzík přijel s maminkou z Moravy a už je po operaci levé ruky. U něj jde o vrozenou vadu na obou rukách.

„Teď si stavebnici ještě nesložím, ale brzo ano," ohodnotil malý pacient dárek, který dostal od Kapky naděje. Ta právě vysockým chirurgům na speciálním přístroj věnovala čtvrt milionu korun.

„Myslím, že jsme jediní od Aše na východ, kdo jej má. Mám radost, vyřeší nám problémy s operacemi těžkých vad," dodala primářka s tím, že už mají další pacienty v pořadí. Prvního čeká operace na podzim a druhé dva po novém roce. Na nadaci se obrátili s prosbou o pomoc sami. „Žijeme z veřejných peněz. To je na provoz. Na investice si musíme sehnat sami," uzavřela Schmoranzová.

Nadační Fond Kapka Naděje nedaroval do Vysokého první přístroj. „Zaměřujeme se na děti a rozšiřujeme oblast podpory i na specializované jedinečné pracoviště, jako je zdejší nemocnice či například popáleninové centrum na Vinohradech," uvedla ředitelka Elen Švarcová s tím, že ve správní radě sedí také lékaři.

Ve Vysokém tak mají vrtačku s pilkou a frézkou na extrémně malé kosti, mikronástroje a ultrazvuk na hledání nervů.