Kdo umí nejlépe vyčmuchat pachovou stopu, nalézt ukrytého člověka, poslouchat rozkazy, ochránit prostor, ubránit psovoda nebo dokonce zadržet nebezpečného pachatele. To všechno byly úkoly, které museli plnit policejní psi na krajském přeboru v Černousích na Frýdlantsku.

Vítězem se stal služební pes Archie vedený policistou Alexandrem Partlem z Černous. S „nebezpečným pachatelem" si nejlépe poradil služební pes Jules s policistou Miroslavem Novákem z České Lípy. „Veškeré modelové situace byly nastaveny do takových podmínek, se kterými se policisté mohou při výkonu služby setkat," upřesnila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Rychlost, s jakou dokázali psi vyhodnotit situaci a reagovat, byla podle ní nejdůležitějším kritériem pro zvládání situací. „Soutěž byla náročná. Některé úkoly plnili psovodi se svými svěřenci nejen ve dne, ale i v noční době. Situace byly mnohdy náročné tak, že si psovodi sáhli opravdu na samé dno svých sil," popsala Šrýtrová průběh závodů.

Na soutěži kynologů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se setkali psovodi z jednotlivých Územních odborů, tedy z Liberce, Jablonce nad Nisou, Semil, České Lípy, dále z oddělení specializovaných kynologických činností Černousy a psovodi z Královéhradeckého kraje. Krajský přebor se konal už posedmé.

Jeho úkolem bylo prověřit připravenost policejních psů i jejich psovodů.