Sokolí pár zahnízdil na nejvyšším komíně na jaře letošního roku. Dočasný domov našel ve 120 metrech nad zemí.

„Jsme přesvědčeni, že se jednalo o velmi úspěšný projekt, neboť se sokolímu páru na komínu naší teplárny na Benešovské ulici podařilo vyvést tři mláďata. Zároveň jsme toto téma zpopularizovali mezi širokou veřejností tím, že se nám, ve spolupráci s technickým partnerem projektu, podařilo zajistit on-line přenos ze sokolí budky," říká spokojeně vedoucí oddělení obchodu a marketingu Terma Rostislav Brandejs.

O přenos na serveru youtube byl od počátku zájem, v jednu chvíli jej sledovalo i několik desítek lidí. Ti se mohli dívat na každodenní život sokolí rodiny a sledovat, jak se drobounká mláďata proměňují ve velké sokoly.

Online kamery se umisťují do výběhů v zoologických zahradách, ve kterých se narodila mláďata. Případně k hnízdům v přírodě. Bylo to ale poprvé v České republice, kdy internetový přímý přenos probíhal z takové výšky. Zároveň to bylo vůbec poprvé, co se podařilo umístit kameru pro živý přenos přímo do budky, ve které sokol hnízdí.

V jednu chvíli přenos z komínu přerušil blesk, ale jak se později zjistilo, sokolům ani v nejmenším neublížil.

Nyní se budou moci hnízdu sokolů věnovat odborníci.

„O prázdninách vystoupáme na komín, abychom snesli budku, kterou následně vyčistíme a mírně upravíme. Při té příležitosti vezmeme z komína vzorky zbytků potravy," popisuje plány pro nejbližší týdny ředitel správy národního parku a ornitolog Pavel Benda. Výsledky rozboru zbytků potravy by mohla mít správa k dispozici někdy v období po prázdninách.

Předběžnou kontrolu provedli odborníci již při kroužkování mláďat. Tehdy pocházela většina zbytků potravy z holubů, kteří jsou ve městech nejčastější složkou sokolího jídelníčku.

Kamera by na komínu mohla být i v příštím roce. Podle Pavla Bendy by se tam mohla vrátit již v únoru nebo březnu. Tak by bylo možné pozorovat sokoly již při zahnízdění.