Trať tam loni v červnu podemlela velká voda a od té doby jezdí na trase místo vlaků autobusy. Dodavatelem je Eurovia a oprava přijde téměř na 68 milionů korun. Termín obnovení provozu je stanoven na 1. června, nevyskytnou-li se nějaké komplikace.

Na hlavní trati z Liberce na Českou Lípu strhla loni v červnu velká voda část náspu a zhruba 70 metrů kolejí zůstalo viset ve vzduchu. Situace je o to horší, že přívalové deště narušily stabilitu celého svahu. Od té doby jezdí na úseku z Liberce do Jablonného v Podještědí místo vlaků autobusy.

Od prosince tam Liberecký kraj regionální železniční spojení úplně zrušil. „Aby lidé nemuseli dvakrát přesedat, nahradily vlaky linkové autobusy přímo z Liberce," řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v kraji.

Účet za povodeň: 568 milionů

Poškození trati u Rynoltic je jednou z největších škod, které v Libereckém kraji po loňské červnové povodni zůstaly. Velká voda tehdy v kraji zasáhla 45 obcí a zůstaly po ní škody za 568 milionů korun. Nejpoškozenější byly krajské silnice, jejichž oprava přijde na více než 170 milionů korun.

Zhruba na stejnou částku vyčíslily škody státní organizace, škody na majetku obcí přesáhly 145 milionů. Další škody za více než 300 milionů korun napáchala v kraji bouře na konci července.

Oprava trati u Rynoltic není jedinou akcí, která teď komplikuje železniční dopravu v Libereckém kraji. Omezení je i na frekventované trati z Liberce do Hrádku nad Nisou. „Za spěšné vlaky Českých drah pojedou náhradní autobusy v úseku Liberec Hrádek a opačně," řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Od úterý do pátku bude výluka i na trati z Liberce do Černous. V obou případech platí omezení nejdéle do 13:30.