Vydat se je možné na vyhlášený Striezelmarkt do Drážďan, své kouzlo má advent i v menších městech nebo na pevnosti Königstein. Sem míří řada lidí z Děčínska.

DRÁŽĎANY

Patrně nejvyhlášenější je u českých návštěvníků saská metropole, která každoročně přivítá v adventním čase tisíce návštěvníků z Česka.

Hlavním tahákem je tradiční Striezelmark, letos otevře své brány již 582. rok. Kromě tradičních stánků nabízejících řemeslné výrobky, svařák nebo vyhlášené klobásy nabízí Strizelmarkt i bohatý program. Již příští sobotu se uskuteční Stollenfest, při kterém pekaři upečou obří štolu, kterou následně rozkrájí návštěvníkům trhů. O týden později je pak na programu tak zvaný Pyramidenfest, kdy na čtrnáct metrů vysoké pyramidě stojící uprostřed budou oživlé figurky. Poslední adventní neděli pak oslaví v Drážďanech 800 let Mariánského kostela, který je jedním ze symbolů Drážďan.

Největší drážďanský vánoční trh je otevřen denně od 10 do 21 hodin. Na Štědrý den trh skončí ve 14 hodin.
Je třeba počítat s tím, že při vstupu na trhy může policie kontrolovat obsah batohů nebo kabelek. Zároveň je dobré nenosit na trhy příliš velká zavazadla. Pořadatelé doporučují k cestě do centra Drážďan využít veřejné dopravy, především vlaků a tramvají.

KÖNIGSTEIN

V pohádkovou zemi se během adventu proměnila pevnost Königstein nedaleko česko-německých hranic. Na skále vysoko nad řekou Labe bude na návštěvníky čekat přes sedm desítek stánků, z toho přibližně jedna čtvrtina v kasematách. Po všechny adventní víkendy bude možné na Königsteinu navštívit koncerty nebo pohádky.

Letošní atrakcí je pohádkový les Märchenwald. Umně vyrobené pohádkové postavy ze dřeva a látky jsou skryté pod letitými stromy v lese na pevnostní plošině.

Od náměstíčka Paradeplatz pod širým nebem až po podzemní kasematy, které jsou osvětleny asi 170 ochranovskými vánočními hvězdami.

Adventní ruch na pevnosti z dáli oznamuje obří ochranovská hvězda. Na hradbě směrem k Labi totiž září dva a půl metru velký exemplář. Je to největší svítící hvězda, kterou kdy v dílně obce Jednoty bratrské v Herrnhutu, čili česky Ochranově, vyrobili.

Königsteinský vánoční trh je otevřený o všech adventních víkendech vždy od 11 do 19 hodin. Na vánoční trh se neplatí žádné vstupné, ale je nutné zaplatit běžné vstupné do pevnosti.

PIRNA

Ve hře světel a barev jsou během vánočního trhu v Pirně u radnice k vidění díla Bernarda Bellotta, zvaného Canaletto. O třetím adventu vystaví umělci z regionu originální malby, fotografie, sochy, keramiku, porcelán a šperky.