„Odmítáme nařčení, že mimořádné odměny nemají charakter mimořádnosti a že jsou přiznávány opakovaně a trvale," napsali v tiskovém prohlášení zástupkyně Lékařského odborového klubu Eva Tauchmanová a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče liberecké záchranné služby Hana Vilímová.

Záchranáři mají pocit, že je dlouhodobě a cíleně poškozováno dobré jméno ZZS LK ze strany náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové (Změna), což vede k destabilizaci personálního zázemí záchranky.

Odboráři se ohrazují

„Může to mít negativní dopad na poskytování záchranné služby občanům Libereckého kraje," podotkly odborářky. Ohradily se stejně jako v úterý ředitel Stanislav Mackovík i proti tvrzení, že osobní příplatky některých zaměstnanců dosahují až 130 procent platového tarifu. „Tento údaj není uveden ani v protokolu z kontroly a neobsahuje jej ani důvodová zpráva ze zasedání rady Libereckého kraje," dodali odboráři.

S jejich prezentací nesouhlasí ale náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová, která ve vyjádření zaslaném Deníku uvedla: „Platové tarify i osobní ohodnocení má kontrolní odbor k dispozici a je zde například zaměstnanec, u kterého platový tarif činí 18 580, osobní příplatek 24 100.

Je to tím, že zaměstnanec není v nejvyšší třídě platového tarifu, přesto dostává 100% příplatek platového tarifu zaměstnance, který by v nejvyšší třídě byl. Takto to je skutečně 130 % platového tarifu tohoto konkrétního zaměstnance."

Otevřený dopis hejtmanovi

Odboráři rovněž napsali otevřený dopis hejtmanovi Martinovi Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj), kde si na medializaci závěrů stěžují a poukazují na nedostatek financí v rozpočtu ZZS LK o 35 miliónů korun oproti loňskému roku. „Rád bych ale podotkl, že do zprávy kontrolního odboru nikdo nezasahoval. Pan ředitel dostal čas na nápravu a dostal za úkol zpracovat směrnici o odměňování zaměstnanců, která tam evidentně chybí," reagoval Půta. Zároveň upozornil, že odmítá, aby se prostředí záchranné služby stalo platformou pro politickou kampaň. „Pan ředitel s paní náměstkyní by spolu měli vše řešit ve věcné rovině. Pokud paní náměstkyně někde udělala chybu při prezentaci, věřím, že ji napraví," shrnul Půta.

Nařčení ze zkreslení výsledků kontroly však Kocumová odmítla s tím, že je ochotna zaslat kompletní protokol z kontroly, který potvrdí její výstupy. „Domnívám se, že ZZS LK je dlouhodobě využívána především k politickým bojům, což mě velmi mrzí. Myslím si, že její prvotní poslání je zachraňovat lidské životy, ovšem přístup pana ředitele tomu nenasvědčuje," uvedla na adresu Mackovíka, který podle ní manipuluje fakty. „Neuznává výsledky kontrolního odboru, vydává je za mé osobní a vysvětlení podává k jiným skutečnostem, než které jsou v protokolu uvedeny," uzavřela Kocumová.