Německo hraniční kontroly dočasně obnovilo v září kvůli vysokému počtu běženců. Minulý týden je posílilo v reakci na teroristické útoky v Paříži. „Všechny hraniční přechody s Českem jsou kontrolovány. Ty malé namátkově a na základě konkrétních podezření, ty velké nepřetržitě. Kontroly prozatím potrvají do února, potom budou muset politici rozhodnout, jak to bude pokračovat," řekl serveru velitel spolkové policie v krušnohorském Klingenthalu Eckhard Fiedler.

Německo zavedlo v polovině září kontroly na hlavních hraničních přechodech z Česka. Minulý týden policie kvůli atentátům v Paříži posílila přítomnost na těchto místech, na hraničních přechodech Vojtanov, Boží Dar a Hora Svatého Šebestiána tak budou kontroly permanentní.Nová policejní stanoviště vznikla i na menších hraničních přechodech, které policisté dosud nehlídali.

Permanentní kontroly už od září jsou na dálnici A17 z Ústí nad Labem do Drážďan asi pět kilometrů za česko-německou hranicí. Policisté tam svádějí vozidla na odstavné parkoviště, kde kontrolují cestující. Kvůli kontrolám vznikají v době dopravní špičky ve směru do Německa kolony, které se v některých dnech táhly až na českou stranu hranice.

Německo původně zavedlo hraniční kontroly ve snaze regulovat příchod běženců do země.

Cílem bylo především znemožnit pašerákům lidí, aby v nákladních autech nelegálně převáželi přes hranice velká množství uprchlíků, kterým hrozila v nákladním prostoru smrt.