Z povinnosti by tak novela vyjmula nejmenší živnostníky, kteří zejména na venkově zajišťují chod hospod nebo restaurací, malých obchodů či služeb, řekl k návrhu hejtman Martin Půta (STAN). Kraj se obává likvidace drobných živnostníků.

„Úsilí o minimalizaci daňových úniků, které vyvíjí ministr Andrej Babiš, považujeme za oprávněné a určitě ten návrh neznamená, že bychom nesouhlasili s tím, že je třeba snížit počet černých pasažérů v daňovém systému. Nicméně jako kraj, kde většina obyvatel žije na venkově, se trochu obáváme, že dopad zákona o elektronické evidenci tržeb především na malé obchodníky a poskytovatele služeb na malých obcích může být výrazně větší, než se zatím oficiálně očekává," doplnil hejtman, kterého zastupitelé pověřili, aby návrh předložil Poslanecké sněmovně.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Není to poprvé, kdy Liberecký kraj předkládá návrh novely nějakého zákona. Uspěl už po povodních v roce 2010, kdy na základě vlastních zkušeností navrhl novelu zákona o obcích, která v případě živelní katastrofy umožňuje urychleně svolat zastupitelstvo. Třeba s novelou zákona o zřízení samostatného Krajského soudu v Liberci ale kraj neuspěl. V dubnu předložil také návrh novely, která žádá pro města a obce víc peněz z výnosu DPH. „Podporu vlády ale návrh nedostal," řekl Půta.