Momentálně je tato služba využita na deset procent, přesto se kraj zapojil i do druhé výzvy Ministerstva práce. Na sponzorované obědy chodí toto pololetí necelé čtyři stovky dětí z 23 škol a jídelen.

„Záleží na aktivitě ředitelů," vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Zástupci některých škol se totiž do projektu odmítají zapojit. „Nemáme to v plánu. Rodiče dětí, kterých se to týká, mají dostatečně vysoké sociální podpory, aby obědy ve školních jídelnách mohli platit," sdělila ředitelka ZŠ praktické a ZŠ speciální v Liberci Dana Studničková. „Věřím, že někomu projekt může pomoci. Určitě je vhodný například pro matky samoživitelky, které mají dvě zaměstnání," dodala Studničková.

Zkušenost s dotovanými obědy má frýdlantská základní škola, která se zapojila už před dvěma lety do projektu nadace Women for Women. „Momentálně zvažujeme, který projekt, zda nadace nebo kraje, je pro nás výhodnější," uvedla zástupkyně ředitelky Helena Drechslerová. Podle ní je jediným problémem nezodpovědnost rodičů, kteří nejsou schopni děti odhlásit, když nejdou do školy, a oběd pak zbytečně „propadne". „Stále ale převažují pozitiva, chceme dětem pomoci," dodala Drechslerová. Jak se začátkem letošního roku vyjádřila ředitelka ZŠ Frýdlant Věra Dunajčíková, díky sponzorovaným obědům mohly začít chodit některé děti do družiny. „Do té doby jsme je tam hladové nemohli pouštět," vysvětlila ředitelka.

Projekt potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji běží už od ledna, rada kraje momentálně schválila jeho pokračování. Reagovala tak na další výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí. Cílovou skupinou jsou děti od tří do patnácti let, kteří navštěvují mateřskou nebo základní školu a které se se svými rodiči nacházely nejméně tři měsíce v hmotné nouzi. Peníze na obědy putují přímo na školy, nemůže tedy dojít k jejich zneužití. „Jsem přesvědčena, že jde o dobře vynaložené peníze, které pomohou konkrétním dětem," vysvětlila krajská radní pro školství Alena Losová na závěr. Výše projektu je stanovena na tři miliony, rada schválila milion korun na jeho předfinancování. Návrh musí ještě projít zastupitelstvem.