„Jsem rád, že díky vyšším daňovým příjmům můžeme konečně doplatit úvěr, který si Liberecký kraj vzal na rekonstrukce krajských silnic již v roce 2006. Z vyšších daňových příjmů použijeme finanční prostředky také na sociální služby, projekt cyklostezky svaté Zdislavy, údržbu silnic a dopravní obslužnost,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V současné době má Liberecký kraj ještě jede závazek z půjčky na modernizaci liberecké nemocnice. „Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice. Zajistit peníze na tak významný projekt, jakým je výstavba Centra urgentní medicíny, je náročným úkolem. Chtěl bych ale zdůraznit, že tato investice přinese kvalitní zdravotní péči i dalším generacím,“ podotkl hejtman.

Ilustrační foto.
Liberecký kraj žádá stát o dotaci. Peníze použije na zajištění sociálních služeb

Kraj měl původně dluh splácet až do roku 2026. „Kdybychom spláceli podle plánu, museli bychom k pravidelným splátkám 46 875 000 korun, které každý rok posíláme, připočíst i úroky za každou z nich. Úspora tak bude činit zhruba 30 milionů korun,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.