Společným jmenovatelem jsou bakterie salmonely, e.coly, listeriózy nebo yersinie, které mohou způsobit vodnaté průjmy, záněty ledvin či kloubů.

Varují před nimi krajští hygienici v Liberci, podle kterých s přibývajícím zájmem o konzumaci stále většího množství zeleniny v syrovém stavu dochází k nárůstu nákazy. Třeba takovou salmonelózu už nemusí člověk dostat jen ze syrových vajec či masa, ale i z nemyté zeleniny.

ŠÍŘÍ SE Z VODY 

Do plodin se nebezpečné bakterie dostávají nejčastěji z vody. „Zelenina a ovoce se často dováží ze zemí, kde je nižší úroveň hygieny. Ne vždy tam mají vyhovující zdroje vody určené k zavlažování plantáží a polností. Voda na zavlažování tam nedosahuje kvalit jako třeba u nás,“ vysvětluje Klára Hrábková z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle ní se takovou vodou nejen zavlažuje, ale často se používá i k omývání plodin. Nevyhovující mohou být i hygienické podmínky pro zaměstnance plantáží, svou roli mohou sehrát i jejich špatné hygienické návyky. Hrábková jako příklad uvedla epidemii, při níž před lety v Německu zemřelo po konzumaci syrových fazolových klíčků padesát osob.

NEMUSÍ BÝT Z DOVOZU

Nákaza se do těla ale nemusí dostat jen z importované zeleniny, ale klidně i z domácích zdrojů. Třeba, když ze šetrnosti dlouho přechováváme bylinky ze zahrady či louky v igelitovém sáčku. „Bakterie jsou všudypřítomné a tím, že se obsah zapaří, vytvoří se nejen ideální podmínky ke vzniku různých plísní, ale i k množení bakterií,“ vysvětluje biolog Jaroslav Štastný, proč urputný průjem může způsobit i obyčejný šnytlík nebo medvědí česnek. „Není to samozřejmě pravidlo, ale může se to stát,“ upozorňuje.

ČASTĚJŠÍ KONTROLY

Hygienici se proto zaměřili na zvýšenou kontrolu provozoven. Loni jich prověřili na dvě desítky. A pokračovat v nich budou i letos. „Odebrali jsme asi čtyřicet vzorků od mražené zeleniny až po zelné saláty a naštěstí jsme nezjistili žádné závažné nedostatky,“ dokládá hygienička.

Jednou z často kontrolovaných provozoven je bistRAWveg v OC Plaza v Liberci, které svou nabídku staví výlučně na syrových surovinách. „Veškerou zeleninu velmi důkladně omýváme pitnou vodou a uchováváme ji v chladicím boxu. Dodavatel nám ji navíc vozí denně, takže je opravdu čerstvá, a pokud se nám přece jen něco nezdá, hned to odepíšeme,“ garantuje provozní Kateřina Janečková.

RADĚJI UMÝT

Třeba takovou rukolu nebo další byliny, které se k nám dovážejí z ciziny ve velkých baleních už jako myté, ale vůbec nepoužívají. „Zato máme třeba bazalku, která nám tu roste v květináči a tu si sami ošetřujeme pitnou vodou. Zrovna nedávno tu hygienici odebírali mikrobiologické vzorky a vše bylo v pořádku,“ ujišťuje provozní.

Hygienici přesto varují: vše, co si domů přinesete z obchodu, důkladně omyjte, včetně nožů a prkének. Opatrnosti není nazbyt. Svědčí o tom i případ třicetileté ženy z Liberce, která zhruba před měsícem trpěla urputnými průjmy a horečkou. Zprvu si myslela, že jde o nějaký druh střevní virózy. Když ji ale po čase postihl zánět ledvin, lékaři zjistili, že příčinou byla právě bakterie.