Tomáš Janků.Tomáš Janků.Zdroj: se souhlasem Tomáše JankůNezůstalo jen u nich. Posledních pár týdnů se milovník historie věnuje tvorbě videoknihy o historické podobě Liberce. Celý nápad vznikl náhodou, když pomáhal synovi s prezentací v Powerpointu do školy. „Ne každý se na webu orientuje, pro někoho může být nepřehledný. Rozhodl jsem se proto převést částečně jeho obsah do videoprojektu,“ popsal svůj záměr Janků.

Není to pro něj první podobná zkušenost, už letos v lednu připravil kratší video o historii Ještědu. U široké veřejnosti sklidilo pozitivní ohlasy. „Vyslyšel jsem přání lidí a k fotkám přidám i textové popisky,“ dodal Janků.

Historie Ještědu

Zdroj: Liberec v minulosti a současnosti

Aktuálně finišuje práci na prvním videoprojektu, který zachycuje proměnu Soukenného náměstí a jeho přilehlého okolí v průběhu času. Bude obsahovat přibližně šest set snímků včetně textu. Zvažuje i doplnění o hudební podklad. Snímky jsou řazené chronologicky a na konci nechybí ani srovnávací fotografie, které patří k velmi oblíbeným. Okrajově bude pozornost věnována i obchodnímu centru Forum Liberec, které nahradilo bývalý obchodní dům Ještěd. „Na toto téma plánuji samostatné video, mám nasbíráno spoustu fotografického materiálu. Některé snímky jsou exkluzivní a doposud nebyly nikde publikovány,“ nastínil plány Janků.

Soukenné náměstí

Zdroj: Liberec v minulosti a současnosti

Následovat budou další videa, v plánu má Ještěd a okolí a Šaldovo náměstí. Zatímco centrum města je pokryté, u postupně připojených čtvrtí jako Doubí, Vesec či Pavlovice má materiálu pomálu. „Stojí za tím hodiny a hodiny práce, ale vidím v tom smysluplnost, a to mě motivuje v práci pokračovat. Těší mě i zájem lidí,“ podotkl Liberečan. Je vděčný své rodině za trpělivost a přátelům, kteří mu zasílají své snímky.

Rád by zachoval historický ráz města

Jak sám přiznal, spoustu věcí vnímá jinak než dřív. Podle něj šla řada domů zachránit, ale nebyl čas a možnosti. Například Forum pro něj představuje bezduchou krabici, která zaplnila prostor místo toho, aby se původní obchodní dům modernizoval. „Nejvíce městu a historickému centru vzhledově ublížila výstavba mezi libereckým zámkem a radnicí, kterou vyplňuje hlavně galerie Plaza. Já osobně bych si představoval, že výstavba by měla důstojně zachovávat historický ráz města. Ideálně zde měl být vytvořený park,“ vyjádřil svůj názor nadšenec.

A proč se historické fotografie těší takovému zájmu? „Těch důvodů je celá řada. Někteří rádi zavzpomínají na své mládí, současná generace se zase zajímá o bývalou podobu jejich současného domova. Mně osobně se současný vzhled Liberce líbí, v poslední době se začal hodně zlepšovat. Avšak historické fotografie nám ukazují, kde jsou rezervy,“ doplnil Tomáš Janků.