„Už tři dny prší a nebezpečí pominulo, je to logický krok, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta.

„Turisté mi tak už nebudou muset psát všemi možnými prostředky, jestli si nemůžou u chatky rozdělat ohýnek, jako v minulých dnech. Trochu mě to překvapilo, protože myslím, že to nařízení bylo napsáno jednoznačně. Na druhou stranu lépe, když se lidé zeptají, protože někteří se neptali a odpalovali ohňostroje hlava nehlava i během toho vyhlášeného zákazu," poznamenal Půta.

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu vyjížděli letos v létě hasiči v Libereckém kraji k požárům v přírodě čtyřikrát častěji než v jiných letech.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenky Štrauchové letos požárů v přírodě v kraji výrazně přibylo. „Za celý červenec jsme vyjížděli v kraji k 71 požárům, za prvních devět srpnových dní jich bylo přes 40. Loni za celé prázdniny bylo podobných požárů jen 66," řekla Štrauchová.

K požárům v přírodě vyjíždějí hasiči v kraji i několikrát denně, k největším patřil požár na zhruba dvou hektarech lesa u Bezdězu, který hasiči likvidovali právě 10. srpna. Hořet začalo od hromad klestí. „Příčinou byl s největší pravděpodobností otevřený oheň, ať už z nedbalosti nebo úmyslu," uvedla Štrauchová. Škoda se odhaduje na nejméně 200.000 korun.