Českolipsko je tak z hlediska počtu lidí bez práce nadále „lídrem" v Libereckém kraji. Práci v regionu hledalo 6 151 lidí, v říjnu jich bylo o 93 méně.

Na 8,2 procenta vzrostla nezaměstnanost na Liberecku a to i přesto, že uchazečů o práci přibylo jen nepatrně. Zatímco na konci října jich úřady evidovaly 9424, o měsíc později jich bylo jen o 12 víc.

Nejlépe je na tom Jablonecko. Tamní úřady evidovaly na konci listopadu 4 357 uchazečů o práci, což bylo o 17 víc než v říjnu. Nezaměstnanost přesto zůstala na říjnové úrovni 7,2 procenta a je v kraji nejnižší.

Průměrná nezaměstnanost v celém kraji vzrostla v listopadu o procentní bod na 8,1 procenta.

„Listopadový vývoj nezaměstnanosti byl u žen a mužů odlišný. Zatímco počet nezaměstnaných žen se příliš nezměnil, u mužů se naplno projevila sezónnost," řekl krajský analytik Úřadu práce v Liberci Petr Malkovský. Počet nezaměstnaných mužů podle něj stoupl zejména kvůli sezónnímu útlumu ve stavebnictví. „Na druhé straně došlo ale k očekávanému poklesu počtu nezaměstnaných absolventů," dodal.

V Libereckém kraji navíc opět ubylo volných míst, výjimkou je Semilsko, kde pracovních příležitostí už druhý měsíc přibývá. Úřady v kraji nabízely v listopadu 2 654 volných míst, v říjnu byla nabídka o 73 míst vyšší.

"Na jedno volné místo připadalo na konci listopadu v kraji 9,4 uchazeče," uvedl analytik. Největší nabídka práce je na Liberecku, kde je více než polovina všech pracovních míst v kraji. Na jedno volné místo tam připadá 6,9 uchazeče. Nejhůř se hledá práce na Jablonecku, kde mají úřady jedno místo pro 14,3 uchazeče.