Jak jízdenka funguje? Stačí si pořídit krajskou Opuskartu, na kterou vám roční kupon za deset tisíc korun nahrají. Ten pak platí 365 dní, bez ohledu kolik kilometrů projezdíte a jak často.

„Roční kupon je velice finančně výhodný a navíc ho uživatel použije na jakýkoliv spoj v osobních i spěšných vlacích Českých drah, v autobusech označených logem IDOL, v prostředcích MHD Liberec, Jablonec nad Nisou i Česká Lípa, ale také v moderních vlacích Trilex a GW Train Regio," sdělil Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Roční „lítačka" je k dostání na předprodejních místech autobusových dopravců a na osobních pokladnách ČD označených logem IDOL již od začátku dubna. Lidé jsou k jeho koupi však zatím zdrženliví a v prvních dnech se prodal jen jeden. Není divu. Deset tisíc je velká částka, přitom kupon se vyplatí i tomu, kdo cestuje třeba jen několikrát týdně.

„Jsem velice rád, že můžeme podpořit veřejnou dopravu a vyjít vstříc občanům, kteří každodenně jezdí za prací či studiem i přes půl kraje. Věřím, že se roční kupon dostane do podvědomí a že ho bude časem využívat většina pravidelných cestujících," dodává Martin Sepp. Roční kupon neplatí v rychlících Českých drah, neboť zde nelze využít tarif IDOL. Rychlíky objednává ministerstvo dopravy.

Kolik ušetříte?

Příklad: spoj Desná – Liberec 
(cca 250 pracovních dní za rok):
1) Papírová jízdenka – 2x 44 Kč = 88 Kč za den, tj. 22 000 Kč za rok
2) Jízda na EP – 2x 36 Kč = 72 Kč za den, tj. 18 000 Kč za rok
3) Měsíční tarif – 1080 Kč, tj. 
12 960 Kč za rok
4) Roční tarif R365+ – 10 000 Kč za rok (365 dní)
Zdroj: KÚLK