Provozovatelé středisek čekají na ochlazení, aby mohli podmínky vylepšit technickým sněhem. Příroda moc nepomáhá, žádné přívaly sněhu meteorologové neslibují.

„Trošku nám utálo a trošku nám přituhlo, takže je to pěkné lyžování, dnes dokonce napadlo asi tři až pět centimetrů sněhu. A vypadá to moc dobře," řekl Filip Svrček ze Sportovního areálu Ještěd. Přestože ve středisku leží na svazích kolem 30 cm sněhu, se zasněžováním tamní provozovatelé počítají. „Jsou místa, na kterých máme toho sněhu míň, a ty bychom potřebovali dosněžit, takže jakmile to půjde, tak bychom zasněžování rádi ještě spustili," uvedl.

Nový sníh dnes potěšil i provozovatele jednoho z nejnavštěvovanějších středisek v kraji v Harrachově. I oni ale čekají na ochlazení. „Chceme ty podmínky vylepšit, skutečně toho hodně odtálo. Musíme spravit Rýžoviště a udělat zásobu," řekl náčelník lanovky ze Sportovního areálu Harrachov Milan Goč. Na Rýžovišti je podle něj 25 až 30 centimetrů a není to vydřené. „Ale je to jen v místech, kde je sjezdovka, nejde vyjet z trasy do těch luk," upozornil Goč. Na straně u lanovky Delta do Harrachova je podle něj přes 40 centimetrů sněhu. Návštěvnost je podle Goče vysoká. „Prázdniny mají i Němci a Poláci," dodal.

Velmi dobré podmínky nabízejí i jizerskohorská střediska společnosti SKI Bižu. Nejlépe je na tom Tanvaldský Špičák. „Nemá chybu a návštěva je tam neskutečná," pochvaluje si ředitel společnosti Pavel Bažant. Také Severák nabízí podle něj s výjimkou louček dobré lyžování, o něco horší je to na Maliníku v Bedřichově. „Jede tam Malinovka a nic víc asi ještě dlouho nepojede, potřebovali bychom trochu přírodního sněhu, ale ten asi zatím nebude," poznamenal. I v Jizerských horách jsou připraveni využít případného ochlazení a doplnit sníh uměle. „V pátek už to možná půjde," dodal optimisticky Bažant.