Loni navštívilo sjezdovky na Lysé hoře a Studenově 280 tisíc lidí. Bylo to nejvíc za posledních šest let. Jestli loňský rekord v Rokytnici nad Jizerou překonají, záleží na rozmarech počasí. Krkonošský areál se 17 kilometry sjezdovek, z nichž nejdelší měří tři a 2,8 kilometru, se musí čím dál víc spoléhat na umělý sníh.

„Zatím zasněžovat nebudeme, prognózy na nejbližší dny nejsou teplotně příznivé, byly by to vyhozené peníze,“ řekl ředitel Spartaku Rokytnice Vít Pražák. Sezonu by chtěli spustit 21. prosince.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v České Lípě.
FOTO: Advent odstartoval v Lípě rozsvícením stromu

Kromě teplot pod nulou, které jsou nutným předpokladem k tomu, aby se umělý sníh na svazích udržel, jsou areály závislé i na dostatku vody, z něhož se vyrábí. A to je právě pro Rokytnici zásadní problém. Zatímco třeba Harrachov čerpá vodu z Mumlavy, zdrojem vody pro sněhová děla pro rokytnické sjezdovky jsou zadržovací nádrže. Potoky, z nichž se voda čerpá, jsou ale po letošním suchu na vodu skoupé.

CHYBÍ VODA

„Děláme všechno pro to, aby se nádrže dokázaly naplnit a voda se v nich udržela,“ doplnil předseda představenstva Spartaku René Roštejnský. O jaká opatření jde, nechtěl specifikovat. Vyloučil pouze, že by zdroje doplňovala pitná voda.

Problémem nejsou jen přítoky, ale i samotná velikost retenční nádrže, která má kapacitu 2 000 metrů krychlových vody. To však stačí pouze k zasněžení spodní části areálu. „Dřív se nádrž používala jen jako dosněžovací a ne jako zasněžovací, jak to potřebujeme dnes,“ vysvětlil ředitel.

Zahájení adventu v Novém Boru.
FOTO: S anděly se z kostela snesl i farář

Pro plné zasněžení by jen areál Horní Domky potřeboval nádrže s kapacitou 15 000 až 20 000 metrů krychlových. K jejich vybudování ovšem musí vedení areálu získat napřed souhlas Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Jednání bude předcházet hydrologická studie a pro část Horní Domky také změna územního plánu kvůli pozemkům, kde by měly nádrže vzniknout.

Od dostatku vody se bude odvíjet i plán rozvoje areálu. Současný stav už totiž podle Pražáka nebude pro návštěvníky zvyklé na stále větší komfort vyhovující. „Budeme muset investovat, jinak lidé ztratí zájem,“ potvrdil Pražák.

Na areálu je přitom závislá velká část města. Živí totiž i lidi ve službách, hotely a restaurace. Převážnou část klientely přitom tvoří Poláci, kteří do Rokytnice jezdí nejen z příhraničí, ale jak prozradil Pražák, dokonce i z Gdyně a Gdaňska.

„Do areálu v Horních Domcích bychom potřebovali vložit nějakých 120 až 150 milionů, kolem 100 milionů bychom chtěli investovat do Studenova,“ vypočítal Roštejnský. V Horních Domcích se počítá s rozšířením lanovky, na Studenově s vybudováním kaskádovité retenční nádrže, nové lanovky a umělého osvětlení pro večerní lyžování. „Pokud nám KRNAP retenci nepovolí, tak nemá smysl dávat sto milionů za novou lanovku. Bez toho by šlo o zmařenou investici,“ doplnil Pražák.

Vedení KRNAPu se zatím k záměrům staví rezervovaně. „Zatím nemáme na stole žádné konkrétní návrhy,“ uvedl na dotaz jeho mluvčí Radek Drahný. „Pokud budou představy Spartaku z pohledu ochrany přírody reálné, můžeme nad nimi debatovat. Pokud reálné nebudou, nemá diskuze smysl,“ dodal.

Koalice v okresních městech Libereckého kraje.
Na radnicích větších měst se střídají po letech "stráže"