Svou vizi po úspěšném referendu popsal zastupitel Jakub Macek: „Budou muset být vypovězeny smlouvy s provozovateli kasín a cílový stav v Jablonci bude zákaz všech forem hazardu.“ Jenže to není podle platné legislativy možné. Omezit jde přístroje.

Automaty Forbes
Hazard se narodil v Semilech. Před 90 lety

Podnikatelé v tomto oboru by navíc zřejmě žalovali město za znemožnění podnikání. A přípravný výbor Referenda Jablonec bez hazardu to musel vědět od samého začátku, kdy začal sbírat pod petici podpisy. Jen pro podepisující to podle primátora Petra Beitla bylo velmi nečitelné.

Výherní automaty
Referendum se uskuteční i přes podvody

RULETA JE NEŠKODNÁ

Výsledek referenda tak nebude mít na jablonecká kasína žádný vliv, zůstanou na 11 místech. „Živá hra není takový problém, je tam méně závislých hráčů. Proto jde referendum jen cestou zákazu automatů,“ argumentoval jablonecký zastupitel Jakub Macek před čtvrtečním hlasováním politiků o místním referendu.

Statistiky závislostí podle něj hovoří o zanedbatelném procentu závislosti na živé hře. Pro příklad nemusíme daleko. V ruletě protočil půl miliardy fotbalový trenér Vlastimil Petržela a před deseti lety se ze své závislosti začal léčit. Prohrál desítky milionů korun.

Výherní automaty
Při volbě prezidenta mohou rozhodovat i o hazardu

Místní referendum je v souladu s požadavky přípravného výboru vyhlášeno na termín konání 1. kola prezidentských voleb v roce 2018. Termín konání je pátek 12. 1. 2018 v době od 14 do 22 hodin a sobotu 13. 1. 2018 v době od 8 do 14 hodin. Náklady na konání referenda jsou odhadovány na 1 milion korun a budou hrazeny z rozpočtu města Jablonec nad Nisou.

KASÍNA NEUBUDOU

„Vlk se nažere, koza zůstane celá,“ okomentoval padesátiletý Jablonečan připravované referendum, které zastupitelé ve čtvrtek odsouhlasili. Petici proti hazardu zaznamenal v létě a byl přesvědčen, že hazardem jejích aktivistů jsou míněny všechny činnosti, od hraní na automatech až například po rulety v herně.

„Odhlédnout nejde ani od vizuální i faktické degradace a snížené atraktivity okolí kasin,“ shrnula v červnu letošního roku i tyto negativní dopady hazardního hraní zmocněnkyně přípravného výboru referenda Anna Strnadová. Kasína zůstanou a okolí se nezmění, ať bude výsledek referenda jakýkoliv, či bude-li vůbec platné.

Herna. Ilustrační snímek.
Referendum o hazardu přijde jabloneckou kasu nejméně na milion

ZÁKAZ… ALE VŠUDE

„Je to takové nekoncepční. Když zákaz, tak všude. Jestli si někdo chce zahrát, klidně pojede jinam,“ okomentovala téma paní Eva, jejíž jméno redakce zná.

Referendum o hazardu. Ilustrační koláž
Aktivisté zvažují vyhlášení místního referenda kvůli hazardu

Ministerstvo financí v současné době uvolnilo možnost pro zřízení kyberprostorových kasín a heren na internetu. Pustila se do toho třeba Fortuna a další se přidávají, nemají náklady na místo a personál. Pofidérní je kontrola zletilosti.