Sport, muzea, zajímavá místa. To vše má dospělým návštěvníkům Jablonce a Liberce nabídnout již třetí Direction mapa.

„Jako první vyšla mapa zaměřená na studenty. Druhý a velmi úspěšný díl je určený rodinám s dětmi. Teď je na řadě další kategorie lidé v aktivním věku, kteří u nás chtějí najít jak odpočinek, tak zábavu," přiblížil Jiří Šmída, kartograf a proděkan Technické univerzity v Liberci.

Každý, kdo cestuje, ví, že lepší než rada z oficiálního průvodce je dobrý tip od místních obyvatel. A právě to je smyslem série map Direction zprostředkovat turistům osobní zkušenosti s místy, která doporučují průvodci. „Nebo jim pomoci objevit místa, o kterých se nikde ani nepíše," doplnila Radana Schaeferová za Jablonecké kulturní a informační centrum.

„Právě specializace mapy na určitou skupinu návštěvníků je její předností. Navíc tipy jsou autentické a o obsahu map rozhodují sami obyvatelé, kteří doporučují (či nedoporučují) našim hostům místa a akce hodné jejich pozornosti. V tom je mapa výjimečná," upozornil David Pastva z odboru cestovního ruchu libereckého magistrátu.

Jedinečné je i grafické zpracování z dílny Kamily Pajerové a Ondřeje Horáčka studia twodesigners.cz, které se na první pohled liší od většiny map.

Sběr tipů, postřehů, kontaktů a doporučení probíhá do konce července v turistických informačních centrech obou měst. Dotazník lze vyplnit i na webu direction.tul.cz.