Kritizované porcování medvěda letos Liberecký kraj provádět nebude. Program G 99, jak se kontroverzně vnímaný dotační titul jmenoval, byl zrušen a nahrazen Dotačním fondem. K získání peněz z něj už nebude stačit vyplnit jednu stranu A4.

Nová pravidla pro získávání dotací myslivcům, sportovcům, včelařům a dalším zájmovým skupinám schválilo krajské zastupitelstvo. Podle radního pro ekonomiku Marka Pietera (SLK), který má dotační fond v gesci, bude každá žádost několikastupňově přezkoumávána. Nemůže se tak prý už stát, že půl milionu dostane jen tak z plezíru koňská stáj, kterou vede manželka bývalého radního Seppa.

„Žádosti budou bodově i verbálně ohodnoceny podle předem daných pravidel, aby každý viděl, v čem třeba uspěl či neuspěl. Vše bude vyvěšeno na webu, aby veřejnost měla představu, kdo na co žádá peníze," zmínil Marek Pieter.

V dotačním fondu prozatím kraj alokoval 50,7 milionu korun. Jde o peníze z rezervy rozpočtu, je tedy pravděpodobné, že časem zde ještě nějaké peníze přibudou. Výzvu na podávání žádostí zveřejní krajský úřad již teď v březnu.

„Prosadili jsme jasná pravidla pro podporu sportu, kultury a neziskového sektoru. Vše bude pod dohledem veřejnosti, neboť žádosti budou posuzovat jednotlivé výbory, jejichž jednání je veřejné," dodal hejtman Martin Půta (SLK).

Rozdíl oproti kritizovanému „medvědovi" je především v transparentnosti. V něm totiž žádosti schvalovala rada kraje a zastupitelstvo se o jednotlivých žádostech nemohlo nic dozvědět, schvalovaly se v jednom balíku. Mezi užitečnými věcmi se leckdy ukrývaly kuriozity, dotace putovaly často na obskurní projekty, jako je voliéra pro fretky nebo na další čtyři bezpečnostní kamery pro Koberovy, kde žije jen 1 000 obyvatel a osm kamer zde již měli.

Na všechno co šly dříve peníze?

30 000 – vydání knížky Pozor chalupa
150 000 – rekonstrukce voliéry útulku pro kočky a fretky
20 000 – koncert skupiny Bonba
40 000 – sportovně – pohádkový den pro děti a dospělé
100 000 – podpora frankofonie v Libereckém kraji
1 000 000 – semináře k legislativním změnám (firma J&S Production, patřící sociálnímu demokratovi Janu Skácelíkovi)