Liberec - Mšeno 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Mistrovský celek nenavázal na desetigólovou kanonádu z předchozího týdne, kdy v exhibičním utkání deklasoval Bílý Kostel 10:1.

Tentokrát to na hřišti úspěšného účastníka divize už byl ostřejší přípravný zápas a Mšeno mělo více úspěšných střeleckých pokusů.

„Měli jsme dát více gólů, měli jsme mít víc šancí," uznal liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci tímto utkáním zakončovali týdenní soustředění v jabloneckém areálu v Břízkách. „Kluci trošku tahali nohy," připustil Šilhavý. „Musím také ocenit kluky ze Mšena, kteří se proti nám opravdu vytáhli a podali velice dobrý výkon. V tom týdnu v Břízkách jsme trénovali většinou na hřišti, i když tam taky byla posilovna a další věci. Od pondělí začínáme další tréninkový cyklus v domácích podmínkách, vše běží podle plánu ."

Čtěte více: Ondřej Kušnír ze Sparty do Liberce za Gebre Selassieho?

Samotný zápas hrstku diváků docela překvapil, protože domácí divizní tým, jehož naposledy vedl Libor Macháček (odchází do České Lípy a nahradí ho trenér Svojtka), byl mistru republiky více než vyrovnaným soupeřem.

Ačkoli hrálo Mšeno jen s minimálním počtem hráčů (střídal pouze brankář, víc náhradníků k dispozici nebylo), vytáhlo se. Peškar pálil jako o život, mimo jiné trefil tyč a s dalšími jeo pokusy si musli poradit liberečtí brankáři.

Slovan měl několik zajímavých akcí, velké šance neproměnili třeba Musiol nebo Bosančić.

Gól padl po rozehraném trestném kopu. Na přesný centr Fleišmana naběhl Nezmar a jeho líznutí hlavou přineslo rozhodující branku zápasu.

V libereckém dresu chyběl pochopitelně Gebre Selassie, který už je hráčem Werderu Brémy, ale také Štajner, Kelić, Rabušic a Breznaník.

Zatímco Jiří Štajner byl připraven v dresu, do utkání však nezasáhl, další tři jmenovaní vůbec v areálu v Břízkách nebyli. Nabízí se spekulace, zda se nevyskytovali někde na testech v zahraničních klubech.

Trenér Šilhavý však uvedl: „Kelić, Rabušic i Breznaník nehráli kvůli drobným zdravotním problémům. Třeba Breznaník si přivezl lehké zranění z utkání slovenské reprezentace. Štajner byl připraven, ale nebylo nutné ho nasazovat, protože jsme zkoušeli nové hráče."

Jedním z nich byl mladý středopolař z rezervy Dynama Kyjev Jevgenij Morozenko, který už podepsal v Liberci smlouvu.

Na hřišti se předvedl sebevědomým výkonem, v třetí třetině už si troufal i na individuální akce a vůbec nevypadal špatně.

„Můj manažer mi řekl o zájmu Liberce a já jsem na tuto nabídku rád přistoupil," řekl Jevgenij Morozenko. „V Dynamu Kyjev je obrovská konkurence, měl tam asi těžké prosadit se do prvního mužstva. Navíc Slovan Liberec jsem znal z jednoho soustředění na Kypru a navíc je to mistrovský celek své země."

Branka: 48. Nezmar. Rozhodčí: Bílek Krupa, Kříž. Diváků: 108.

Sestava Slovanu Liberce:

Základní sestava: Hauzr (45. Bičík) - Karišik, Nezmar, Tóth, Fleišman - Bosančić, Butěnin (30. Vácha), Morozenko (30. Janů), Rilke (41. Blažek) - Blažek (30. Šural), Musiol (30. Hadaščok).

Sestava v závěrečné půlhodině: Bičík - Vácha, Butěnin, Tóth, Liška - Hadaščok, Janů, Morozenko, Šural - Musiol, Blažek.

Jiskra Mšeno: Vaníček (61. Brániš) - Moravec, Ginzel, Váňa, Bém - Vanc Mráček, Kraus, Peškar - Kaňkovský, Novotný.