Otrava metylalkoholem už druhý den děsí obyvatele regionu. Ve středu ráno zde byl potvrzen vůbec první případ intoxikace v Libereckém kraji.Stav šestatřicetiletého muže z Libštátu, kterého v úterý večer hospitalizovali lékaři Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici, je nadále stabilizovaný.

0,5 promile metanolu v krvi

„Pokračuje očišťovací kůra, muž je stále v umělém spánku," sdělil ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

Podle jeho slov rozbory prokázaly, že muž měl v krvi 0,5 promile metanolu. „Upozorňuji, že se jedná o hladinu, kterou jsme naměřili čtyřiadvacet hodin po požití lihoviny. A každý organismus snáší metanol jinak.

Podle manželky, která muže přivezla, vypil pět nebo šest panáků tuzemáku," konstatoval ředitel a pokračoval: „Je možné, že kdyby si dal třeba ještě pivo, k otravě nemuselo dojít. Etanol se totiž z těla odbourává jinak než metanol. Má takzvanou větší afinitu k enzymům, jedy se odbourávají pomaleji a organizmu neškodí."

Jak zjistila policie, láhev tuzemáku, kterou měla mužova manželka koupit před měsícem ve večerce v Lomnici nad Popelkou, obsahovala vysoké procento metylalkoholu. „Láhev, ze které 36letý muž pil, jsme zajistili a předali Celnímu úřadu k provedení odborných expertíz. Rozbory potvrdily, že se v zajištěné lihovině nachází 50 procent metylalkoholu. Láhev byla opatřena pravým kolkem," uvedla Vlasta Suchánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Další otrávené láhve nenašli

Policisté ve středu ráno obchod uzavřeli a ve spolupráci s celníky jej zkontrolovali. „Žádná další láhev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem," poznamenala policejní mluvčí.

Podle starosty Lomnice nad Popelkou Vladimíra Mastníka byla večerka ve čtvrtek opět otevřená. „Na první případ intoxikace metylalkoholem na Semilsku upozorňujeme na internetových stránkách města a varování, aby se lidé zdrželi požívání alkoholických nápojů s obsahem etanolu nad 20 procent včetně tuzemáku a konzumního lihu, zaznělo i v městském rozhlase," potvrdil starosta. Podle něj je pro lidi překvapením, že si postižená rodina měla láhev zakoupit právě v Lomnici. „Je to stále jen domněnka a takto to bere i většina občanů. Samozřejmě, pozor si dávají, asi jako většina lidí v republice," dodal.

Policie se v současnosti zaměřuje především na zjištění původu závadné lihoviny.