Na začátku roku plná třída, na konci pět žáků. Na Střední odborné škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantě mohou předmět myslivost navštěvovat žáci ze všech oborů, podle ředitelky Aleny Dvořákové ale jen málokdo vydrží až do konce.

TĚŽKÝ PŘEDMĚT

„Je to velmi těžký předmět, takže jsme rádi, když nakonec někdo zbude,“ vysvětlila ředitelka školy, která každoročně pořádá v Hejnicích Svatohubertské slavnosti, v rámci kterých probíhá slavnostní pasování mladých adeptů.

Hubertská jízda zahájila 3. listopadu Svatohubertské slavnosti v Hejnicích. Průvod městem vedl od Lesnické školy k bazilice Navštívení Panny Marie.
OBRAZEM: Hejnice vzdaly poctu Hubertovi

Podobné argumenty zaznívají i z úst samotných myslivců. Stát se jedním z nich je totiž finančně i časově náročné. „Jsou rodiny, kde musí mít všichni zkoušky z myslivosti. Ale přesto je příliv mladých poměrně nízký,“ poznamenal jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) Semily Josef Tesař s tím, že od doby, kdy nastoupil do mysliveckého spolku v osmdesátých letech, se počet jeho členů zredukoval o více než třetinu.

PŘÍSNÉ ZKOUŠKY

Leckterého uchazeče mohou podle myslivce totiž odradit už vstupní investice. „Za kurz a základní věci zaplatíte kolem sedmi tisíc. A to nemluvím o loveckém lístku nebo zkoušce na zbrojní průkaz,“ dodal myslivec. Právě posledně jmenovaná položka může být dalším důvodem, proč mladých myslivců moc nepřibývá. „Zkoušky na zbrojní průkaz jsou přísné a ne každý je zvládne,“ dodal Tesař. Situace se ale pomalu začíná zlepšovat. Podle jednatelky OMS Věry Bouzkové v okrese Liberec již po několik let členská základna myslivců neklesá. „Každoročně máme v průměru kolem 15 adeptů v kurzu,“ dodala s tím, že počty myslivců nemusí být přesné, protože nejsou všichni sdruženi pod jednu organizaci.

Divoké prase
Myslivci se chystají na mor prasat

NÁROČNÝ LOV

Jak ale nedávno uvedl liberecký magistrát, podle jejich statistik aktivních myslivců ubývá, což je jeden z důvodů, proč se nedaří vyřešit problém například s přemnoženými divočáky. Ti v této době pustoší zahrádky či hřiště. Své o tom ví například ve Zdislavě, kde si už letos nezahrají. Této souvislosti se ale myslivci brání. Lov černé zvěře je podle nich náročný. „Jsou inteligentní a mají vynikající paměť, takže jejich likvidace je téměř nemožná,“ objasnil Josef Tesař, který dodal, že se prasatům daří i díky velkým lánům zemědělských plodin.