Kolona kamionů se podle informací policie tvoří na více než tříkilometrovém úseku hlavní silnice 10 v Kořenově na Jablonecku. Kamiony váznou také v serpentinách na silnici 268 u Ralska na Českolipsku. Doprvní nehoda se stala krátce před desátou hodinou v Sosnové, kde se srazila dvě osobní auta. Karambol se obešel bez zranění osob.

Zavátá je trať z Frýdlantu na Nové Město, a České dráhy tam proto nasadily náhradní autobusovou dopravu. "Kdy bude trať opět průjezdná, není zatím jasné," řekl mluvčí správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Ještě večer byly na Frýdlantsku problémy i na silnicích, podařilo se je ale zvládnout. "Všechny silnice jsou nyní průjezdné a s opatrností sjízdné," řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

V Libereckém kraji napadlo od neděle až 15 centimetrů nového sněhu a stále sněží. "Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu," řekl Pospíšil. Doporučuje jezdit se zvýšenou opatrností. Motoristé by měli zpomalit a opatrně vjíždět hlavně do zatáček a křižovatek. Sníh může klouzat.

Na většině území Libereckého kraje stále sněží a teploty se pohybují od sedmi do čtyř stupňů pod bodem mrazu. Místy fouká slabý vítr. Sněžit má po celý den. V horských oblastech a na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva nového sněhu. Bez zimní výbavy by motoristé neměli na silnice vyjíždět, do hor doporučují silničáři přibalit sněhové řetězy.

Po celém kraji došlo přes víkend k řadě dopravních nehod, žádné vážné však hlášeny nebyly. Policie řešila v neděli v podvečer tři nehody na Českolipsku, V Kamenickém Šenově narazilo auto po smyku do plotu, v Zákupech se zase zastavilo až o sloup veřejného osvětlení. Krátce před desátou hodinou večer došlo k dopravní nehodě na silnici č. 262 u České Lípy.

Rtuť teploměrů padala během víkendu na Českolipsku hodně hluboko. V noci z pátku na sobotu klesla například v České Lípě a Jablonném v Podještědí teplota pod minus osmnáct. Nedělní ráno bylo pro změnu nejchladnější v Doksech, kde naměřili patnáct pod nulou. Mrazivé noci ale potrápily celý Liberecký kraj, kdž teploty spadly místy až k 20 stupňům Celsia pod nulou. Na Jizerce naměřili minus 27,8 stupně.

Silné mrazy si vyžádaly zřejmě první lidský život této zimy. V Plavech na Jablonecku lidé objevili v sobotu mrtvého 67letého muže, lékař už potvrdil, že umrzl. „Podle slov lékaře zemřel muž s největší pravděpodobností v důsledku silného podchlazení v souvislosti s nočními mrazy," řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Okolnosti mužovy smrti policie zjišťuje.

Aktuálně meteorologové varují před sněžením, tvorbou náledí a sněhovými jazyky. Výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu platí do úterní desáté hodiny ranní.

Do hor na severu Čechy vyrazily tisíce lyžařů

Ani mráz neodrazil tisíce turistů, kteří o víkendu dorazili na hory na severu Čech. Rušno bylo nejen na sjezdovkách, ale i v běžeckých stopách. Parkoviště praskala ve švech, lidé si pochvalovali slunečné počasí i upravené tratě. Sezonu zatím nezahájila všechna střediska, třeba velké krkonošské areály v Harrachově či Rokytnici nad Jizerou otevřou až o příštím víkendu.